Heger chtěl vyšší poplatky, koalice mu to zatrhla

24. 3. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Výpadek několika miliard ze zdravotnického systému chtěl ministr Leoš Heger zajistit zvýšenými poplatky. Vláda ale jeho návrh zamítla dříve, než jej stačil vůbec rozpracovat.


Až deset miliard korun bude i kvůli zvýšenému DPH chybět příští rok v systému zdravotnictví. Ministr Leoš Heger začal již spřádat plány, kde peníze najít. A přišel s návrhem na zvýšení zdravotnických poplatků.

Ty měly dle jeho představ růst o několik desítek procent. U lékaře se mělo platit 50 korun, za pobyt v nemocnici a návštěvu specialisty bez doporučení praktického lékaře až 200 korun.

Zpoplatněna by měla být také doprava sanitkou a neakutní vyšetření.

„Je to jeden z návrhů řešení, abychom ustáli jasně definované finanční nároky, které na nás bude klást příští rok. Počínaje závazky z memoranda uzavřeném s lékaři a vyšším DPH,“ uvedl pro LN náměstek ministra Petr Nosek.

Třeba právě navýšený poplatek za pobyt v nemocnici by se začal od příštího roku nově počítat do celkového ročního limitu. Ten je dnes u dětí a důchodců 2500 korun ročně, u ostatních dvojnásobek.

K9 návrh odmítla

Koaličním partnerům se ale návrh ministra nezalíbil. Kritika zazněla okamžitě po jeho zveřejnění.

Předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný (ODS) uvedl, že zvyšovat poplatky bez motivace pacientů k úsporám v systému zdravotní péče je holý nesmysl.

„Žádné zvyšování poplatků dokud nevyčerpáme všechny vnitřní zdroje, které ve zdravotnictví máme,“ uvedl také ministr dopravy Vít Bárta (VV).

A jejich slova jen potvrdilo večerní jednání K9. Lídři ODS, TOP 09 a Věcí Veřejných požádali sice ministra o doplněný materiál k jednání, neoficiálně ale podle zdroje ČTK návrh na zvýšení odmítli.

Regulovat se bude návštěva specialisty

Koalice prý odmítla zvýšení poplatků za návštěvu u praktika. Měnit se zřejmě nebude ani poplatek za léky, protože nové schéma má vycházet z koaliční smlouvy.

Zpoplatnit se mělo i použití sanitky. Podle informací ČT mělo být za převoz, který je nyní zdarma, účtováno pět korun za kilometr.

Podle koaliční smlouvy uzavřené loni mezi ODS, TOP 09 a VV se má poplatkem regulovat návštěva ambulantního specialisty bez doporučení a má se zvýšit poplatek za pobyt v nemocnici nejméně na 100 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?