Heger chystá reformmní změny pro pojišťovny i nemocnice

8. 11. 2011 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) představí dnes změny, které v další fázi reformy chystá pro zdravotní pojišťovny a nemocnice. Vyplynou z nich také změny v lůžkové síti. Legislativní práce se nyní soustřeďují na zákony o zdravotních pojišťovnách a univerzitních nemocnicích. S ministerstvem sociálních věcí spolupracuje Hegerův úřad na přípravě zákona o dlouhodobé péči.


Zdravotní pojišťovny stejně jako univerzitní nemocnice se mají stát neziskovými subjekty sui generis. Normy pro pojišťovny a nemocnice připravoval před třemi lety ministr Tomáš Julínek (ODS). Chtěl ale z obou udělat akciové společnosti. Kritici varovali, že to je cesta k jejich privatizaci.

Zákon o zdravotních pojišťovnách by měl platit od ledna 2013. Sjednotit by měl podmínky pro fungování pojišťoven, zpřísní dohled nad nimi a dá jim možnost přes dceřiné společnosti nabízet připojištění na nadstandard. Pojišťovny mají dostat smluvní volnost a pravomoc uzavřít smlouvu jen s tím, koho potřebují pro pokrytí zákonného nároku pacientů.

Zákon o univerzitních nemocnicích by měl platit od ledna 2014. V normě má být pojistka proti privatizaci, nemocnice v ní budou vyjmenovány. Pokud by některá měla být vyřazena, musel by to to schválit parlament. Zákon také omezí vliv ministerstva na řízení univerzitních nemocnic. Ministr už podle návrhu nebude jmenovat a odvolávat ředitele, měla by to dělat správní rada.

Velké změny čekají nemocnice také proto, že příští rok jim vyprší smlouvy s pojišťovnami. Budou se uzavírat nové a pojišťovny se netají tím, že některým nemocnicím omezí počty lůžek a s dalšími je neuzavřou vůbec.

Další informace přineseme v odpoledních hodinách

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?