Heger couvá, nechá politiky vydělat ve správních radách

5. 12. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger couvá od jedné části reformy, která měla výrazně proměnit fungování zdravotních pojišťoven. V novém zákoně už nepočítá s tím, že by zeštíhlil a odpolitizoval správní rady pojišťoven, jak měl původně v plánu.


Podle svých slov totiž zjistil, že taková změna nemá šanci na úspěch.

„Zdá se, že to politicky není průchodné. Proto jsme se rozhodli, že budeme postupovat pomaleji a méně radikálně, než abychom neprosadili nic,“ řekl Aktuálně.cz ministr Heger.

Poslanci dostávají k platu statisíce ročně

V největší tuzemské pojišťovně VZP přitom usedá třicet lidí. A v současné době je zhruba polovina z řad poslanců, kteří si ke svým platům ještě připisují statisíce korun.

Odměna za členství v orgánech největší zdravotní pojišťovny je konstruována tak, že každý ze členů dostává paušální měsíční částku 10 tisíc korun a za každou účast na schůzi příslušného orgánu pojišťovny pak ještě bonus ve výši 12 tisíc korun.

Třeba dlouholetý předseda Marek Šnajdr, který ale na funkci šéfa správní rady i poslance již rezignoval, si loni připsal 400 tisíc korun.

„Řekli jsme jasně ve věcném návrhu, který neuspěl, že bychom chtěli správní rady zeštíhlit a odpolitizovat. To se ukazuje, že možné není. Jestli je ve VZP dneska minimálně dvacet lidí, které jmenuje Parlament, tak ti lidé tím získají zajímavé postavení a samozřejmě se tomu brání,“ vysvětlil ministr zdravotnictví s tím, že již připravují novelu dvou zákonů o pojišťovnách.

Správní rady ovládány lobbisty?

Šéf sněmovního zdravotního výboru a poslanec ODS Boris Šťastný tvrdí, že současný systém je nastaven správně - do orgánů jsou voleni zástupci státu a třeba poslancům, kterých je nyní ve správní radě VZP celkem 13, dali hlas voliči.

Šťastný však navrhuje, aby poslanci nebo úředníci ministerstva zdravotnictví nedostávali za tuto funkci žádné peníze.

Celý článek najdete na serveru Aktuálně.cz nebo ZDE.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?