Heger dá K9 návrhy k vymezení standardu a nadstandardu péče

20. 5. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Vymezení standardu péče z pojištění a nadstandardu, na který si pacient připlatí, a upřesnění sporných bodů zákona o speciálních službách, jako potraty a umělé oplodnění, budou tématem příští schůzky špiček vládní koalice, takzvané K9.


Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) to řekl novinářům. Podle informací některých médií Heger tento týden s reformou na K9 nepochodil.

Ministr to popřel. Řekl, že sice na první části jednání nebyl, ale když přišel na část o zdravotnictví, nevypadali podle něj účastníci, že „by se poprali“, což by narušilo další program jednání o zdravotnictví.

Představil na K9 plánovaný postup reformy, vláda by nejpozději 8. června měla mít tři zákony o službách, které jsou už na konci vypořádání připomínek, pak je dostane kabinet.

„V zákoně o speciálních službách budí pozornost kapitola potraty a umělé oplodnění. My jsme přijali postup, jak to budeme dojednávat a jak to předložit v definitivní podobě, aby norma nevyvolala zbytečně velké protesty,“ řekl bez dalších podrobností ministr.

Podle Mladé fronty Dnes chce ministr umožnit, aby umělé oplodnění mohly podstoupit ženy až do 55 let. Zdravotní pojišťovny by to hradily jen do dovršení 40. roku věku, pak by si to hradily ženy. Objevila se varianta, že místo dvou embryí se přenese jen jedno a pojišťovny by platily čtyři cykly, nyní hradí 3,5. Co se týče potratů, má norma zakotvit potraty i pro ženy ze zemí EU. Pro cizinky ze třetích zemí jen tehdy, pokud mají v ČR dlouhodobý nebo trvalý pobyt.

Dalším velkým tématem budou nároky pacienta a možnost úhrady nadstandardu. Ministr počítá s tím, že v nadstandardu bude pro začátek jen půl procenta péče, vedle robotických operací také lepší oční čočky, lepší klouby a lepší sádra. Postupně by se nadstandardy měly rozšiřovat, v budoucnu by je lidé nemuseli platit hotově, mohli by se připojistit.

„K velké diskusi na příští K 9 a posléze ve zdravotním výboru zůstává, zda nadstandard má být definován zákonem, nebo v rámci seznamu výkonů s bodovými hodnotami, tedy vyhláškou ministerstva,“ uvedl Heger. Z jednání vládních špiček má pocit, že převládl názor, aby to udělalo ministerstvo vyhláškou. Novou verzi seznamu výkonů chce Heger připravit do konce roku.

Debata podle Hegera byla také o roli České lékařské komory a bude ještě pokračovat. ODS chce roli komory omezit, začal s tím už Tomáš Julínek jako ministr, když komoru vyřadil z tvorby sazebníku. Podle ODS by neměla ani tvořit standardy a nadstandardy. Věci veřejné dávají chtějí komoře její roli vrátit, měla by se podílet i na tvorbě standardů a nadstandardů.

Komora se k této úloze sama nabídla, Heger dává přednost tomu, aby standardy tvořili profesoři z Purkyňovy lékařské společnosti. „Nebylo to zatím uzavřeno a my budeme předkládat návrh v nějaké podobě, kterou budeme považovat za průnik těchto názorů,“ shrnul Heger.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?