Heger dá vládě tři reformní zákony o službách 8. června

10. 5. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) dá vládě tři reformní zákony o zdravotních službách 8. června, řekl ČTK mluvčí Vlastimil Sršeň. Připomínkové řízení skončilo, nyní se bude ministerstvo zabývat připomínkami.


Vyjádří se k nim, až budou všechny projednány. V žádném případě prý nezohlední připomínky, které by změnily smysl reformy. Do konce června dostane zákony sněmovna.

„Ministerstvo je připraveno připomínky akceptovat, nicméně pouze do té míry, pokud nebudou měnit význam a smysl reformních zákonů,“ řekl mluvčí.

Do konce června by poslanci měli dostat také velkou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. K té zatím připomínkové řízení nezačalo, což dnes zkritizovali odboráři. Podle zjištění ČTK by do vlády měla norma přijít 18. června.

Vláda zatím stihla schválit z Hegerovy reformy jeden zákon - malou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Zvyšuje platbu za den v nemocnici z 60 na 100 korun a ruší zákaz připlácení na nadstandard. Norma by měla platit od podzimu. Podle Hegera zůstane spoluúčast pacientů nadále sociálně únosná - hlavní podíl na zvýšení budou mít nadstandardy. Nyní je spoluúčast 16 procent, neměla by podle ministra překročit 20 procent.

Politici se nyní přou, kdo standard vymezí a co by mělo spadat do nadstandardu. Hlásí se o to lékařská komora, což podporují Věci veřejné. Heger spoléhá spíše na profesory z Purkyňovy společnosti. Podle ODS a TOP 09 by to ale měli udělat politici, zřejmě tak standardy stanoví sněmovna.

Malá novela kromě zvýšení poplatku v nemocnici a zrušení zákazu připlácení vyřazuje z úhrad pojišťoven doplňkové léky. Novelu v prvním čtení podpořila sněmovna, ČSSD uvažuje, že se kvůli rozdělení péče obrátí na Ústavní soud, pokud bude návrh definitivně schválen.

Velkou novelou chce Heger definovat nároky pojištěnců na rozsah a dostupnost péče. V návrhu je i regulační poplatek 200 korun za návštěvu ambulantního specialisty bez doporučení praktika (nyní je 30 korun) a poplatek 90 korun u praktika, u něhož není pacient registrován (nyní je 30 korun). Poplatky mají být příjmem zdravotního pojištění (nyní příjmem ambulance nebo nemocnice) - o vybrané poplatky zaplatí pojišťovna méně.

Velká novela také vytvoří prostor pro vznik zdravotního připojištění a omezí účelový přesun pojištěnců - změna pojišťovny by byla možná jednou za rok, nyní je možná čtyřikrát do roka vždy k prvnímu dni čtvrtletí.

Tři normy o službách zahrnují zákon o zdravotních službách, specifických zdravotních službách a zdravotnické záchranné službě. Platit by měly od ledna příštího roku.

Zastřešující zákon o zdravotních službách definuje pojmy a popisuje strukturu zdravotní péče, stanoví pravidla pro nakládání se zdravotnickou dokumentací či šetření stížností na poskytování zdravotních služeb. Zákon o specifických zdravotních službách upravuje podmínky pro asistovanou reprodukci, sterilizaci, kastraci, změnu pohlaví transsexuálů, lidské genetické dědictví a klonování či pro ochranné léčení.

Zákon o zdravotnické záchranné službě stanoví jednotné podmínky pro její poskytování, upravuje podmínky financování a stanoví práva a povinnosti záchranářů. Vzniknout by mělo zhruba 40 nových stanovišť záchranky, sanitky by měly dojet po celém území do 20 minut. Zákon dá záchranářům právo vstupovat do cizích objektů a požadovat od občanů pomoc. Pokud by při poskytování pomoci byl ohrožen život či zdraví záchranářů, zákon dovoluje ji neposkytnout.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?