Heger dnes zveřejní parametry úhradové vyhlášky pro rok 2012

10. 11. 2011 8:47
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP09) dnes po 12. hodině zveřejní obrysy úhradové vyhlášky, které naznačí, kolik peněz by mohli nemocnice a zdravotníci dostat příští rok. V souvislosti s aktuálními událostmi se Heger odhodlal i k nezvyklému kroku – dovolí zdravotníkům spolurozhodovat o konečném rozdělení peněz.


Zdravotníci, kteří nyní usilují o zvýšení platů, dnes mají dostat od ministra návrh úhradové vyhlášky. Pokud budou trvat na zvýšení platů, mají upřesnit, z kterého segmentu má ministr peníze přesměrovat na platy.

Porostou příjmy nemocnic

Zdravotnická zařízení se příští rok nejvíce obávají dopadů zvýšení DPH a právě růstu platů zdravotníků. Zástupci nemocnic tvrdí, že a pokrytí těchto změn budou potřebovat o 6 % více peněz od pojišťoven.

Ty je však budou hledat jen těžko, neboť již nemají žádné finanční rezervy, kterými by potřebné navýšení úhrad mohly krýt. Šetřit se tedy bude muset jinde.

Určité finanční prostředky by nemocnicím mohlo přinést zvýšení poplatku za den pobytu v nemocnici z 60 na 100 korun. Podle prvních odhadů by se mohlo jednat celkem až o 750 milionů korun.

Další cesta k úsporám by podle ministerstva mohla vést přes levnější nákupy léků, materiálů a zdravotnické techniky.

Levnější nákupy by podle ministra mohlo zajistit rozšíření použití instituce elektronických aukcí, tlak na další snížení „materiálových“ nákladů a realizace tzv. „centrálních nákupů“, jejichž cílem by prý mělo být dosažení objemových slev a kultivace kontrolních, protikorupčních mechanizmů.

Pojišťovny vyberou více

Připravovaná vyhláška počítá také s vyšším výběrem pojistného. Podle Hegera vývoj výběru pojistného naznačuje, že se systém začíná ozdravovat. Zdravotní pojišťovny počítají, že příští rok vyberou přibližně o 3 miliardy korun více.

Třetina letošních přebytků (zhruba 4 miliardy) všech pojišťoven bude přerozdělena – největší část prostředků z tohoto přerozdělení získá Všeobecná zdravotní pojišťovna, která hradí péči největšímu počtu pojištěnců.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?