Heger hledá úspory, koalice ho brzdí

28. 3. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
10,5 miliardy korun. Taková suma bude kvůli vyšší DPH a růstu platů pro zdravotníky chybět příští rok českému zdravotnictví. Ministr Leoš Heger předložil první návrhy na jednání K9 minulý týden. Neuspěl. Další šanci dostane zítra.


Zdravotnická reforma se již delší dobu protahuje. Nejdříve za zdržením stál odborářský protest, nyní je třeba projednat Hegerovy návrhy v samotné koalici. A ukazuje se, že ani tento krok nebude příliš snadný.

V prvním kole ministr zdravotnictví totiž neuspěl. Lídři vládních stran se ale sejdou znovu v úterý a na programu bude právě zdravotnická reforma.

„Pan ministr Heger potřebuje 10,5 miliardy. Naposledy předložil celou škálu možností, jak to řešit. Jednou z toho bylo i zvýšení poplatků, ale na tom neexistuje politická shoda,“ uvedl šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík v ČT.

Poplatky neprošly, co bude dal?

Podle návrhu Hegera by se za návštěvu u lékaře mohlo platit 50 místo 30 korun, za den v nemocnici 150 až 200 místo 60 korun, za návštěvu specialisty bez doporučení praktika 200 místo 30 korun.

Při přepravě sanitou v případě, kdy by to nebylo nutné, by se mohlo dávat pět korun za kilometr. K9 ale takový model odmítla.

V koaliční smlouvě je zvýšení plateb za den v nemocnici a zpoplatnění návštěvy specialisty bez doporučení praktika. Podle šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře se úspory musí hledat jinde.

„Pouze restrukturalizací lůžek a určením toho, na co má pacient nárok, se může dostat naše zdravotnictví do stabilní finanční situace. Ne zvyšováním poplatků, placením plomb nebo zvyšováním platby za státní pojištěnce,“ doplnil.

Stanovení standardu a nadstandardu by podle šéfa opoziční ČSSD Bohuslava Sobotky mohlo ohrozit dostupnost péče. Nárok na něco lepšího by byl „od určité úrovně“, řekl.

„I u zubaře by mohly být standard kovářské kleště a k tomu nechceme dojít,“ uvedl předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik. Podle něj by bylo nutné diskutovat nejdřív o Ústavě, která bezplatnou péči garantuje.

Spor o plomby

Další navrhovanou variantou je zpoplatnění amalgámových plomb. Zubaři dlouhodobě protestují, že na tyto plomby doplácejí. Pojišťovny jim za ně platí zhruba 220 korun, tvrdí ale že cena je dvojnásobná.

Pacienti by proto v případě, že by plomby vypadly ze zdravotního pojištění, platili více, počítá se přibližně se 400 korunami za jednu plombu. Už na podzim se proti tomuto návrhu postavila část ODS a ministr Heger musel couvnout.

„Situace se velmi liší podle regionů. Zatímco v Praze jsou lidé zvyklí za plomby platit už teď, jinde to může být problém,“ uvedl pro DNES náměstek ministra Petr Nosek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?