Heger hraje o vše. Až ukončí protesty, může začít reformy

28. 1. 2011 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Závěrečná fáze kampaně Děkujeme, odcházíme se odehraje za zavřenými dveřmi. Obě strany si přestaly posílat ostré vzkazy přes média, jako by jim došlo, že to je jediná cesta, jak se na něčem alespoň v poslední chvíli domluvit.


Ministr zdravotnictví Leoš Heger dnes lékařům zřejmě nabídne více peněz z pojišťoven. O kolik miliard půjde, však včera nechtěl nikdo ze zúčastněných prozradit.

Lékaři chtějí na zvýšení platů tři miliardy a podle výpočtů HN se jejich požadavky a možnosti ministerstva začínají blížit. Dvě miliardy by totiž mohly přitéct z pojišťoven za vyšší úhrady a zhruba tři sta až čtyři sta milionů ze zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici.

Dohoda až po víkendu?

„Je to opravdu velmi důležité a já to nechci předem nijak ohrozit. O té částce se stále jedná,“ řekl včera HN Milan Kubek, prezident České lékařské komory. Zároveň však naznačil, že zřejmě dnes ještě k dohodě nedojde.

Lékařský odborový klub si podle všeho vezme čas na rozmyšlenou. Ať už bude předložená varianta jakákoli. Předseda Martin Engel sám za čtyři tisíce lidí rozhodovat nebude a porada regionálních šéfů se má konat až v úterý.

Z Hegerových slov však lze vyčíst, že už by konec celé akce nejraději viděl co nejdříve. „Teď už opravdu nejde o prestiž jedné nebo druhé strany, ale o zachování péče. Příklad neonatologické péče, který se objevil v posledních dnech, ukazuje, že ne všechno by mohlo být vyřešeno, kdyby ta akce dále eskalovala a byla dotažena až do konce,“ řekl včera ministr.

Reforma postihne kuřáky Kromě toho jde Hegerovi také o to, aby mohl konečně rozjet to, kvůli čemu v létě do úřadu přišel – začít se změnami. Reformní zákony, jejichž další část Heger představil včera, míří hlavně na pacienty. Ministr je chce totiž přimět k tomu, aby začali více rozhodovat o vlastním zdraví sami.

Dojít k tomu má dvěma způsoby. Pacienti budou mít na jedné straně více práv, na druhé však také více povinností. U lékaře si budou moci například bez problémů vyžádat vlastní zdravotní dokumentaci a volně si z ní pořídit výpis. Zákon, který je právě v připomínkovém řízení, také počítá s tím, že bude možné případné pochybnosti ohledně diagnózy konzultovat s druhým odborníkem.

Změny však na pacienty přenesou více odpovědnosti. Když si například někdo bude cíleně sám škodit, tak by na to měl doplatit. „Je prokázané, že lidé mohou nevhodným chováním devalvovat léčbu i o padesát procent,“ vysvětluje náměstek pro zdravotní péči Vítězslav Vavroušek.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?