Heger: Méně peněz zdravotnictví nezadluží

26. 11. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Nová úhradová vyhláška, podle níž zdravotní pojišťovny platí lékařům a nemocnicím za léčení pacientů, zaručí, že v příštím roce se zdravotnictví nezadluží. Novinářům to ve čtvrtek řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).


„Vyhláška počítá se snížením nákladů zhruba o 2,1 miliardy korun proti původně plánovaným šesti miliardám. To znamená, že zdravotní péče zůstane zachována zhruba ve stejném objemu a kvalitě, jako je tomu letos,“ řekl Právu ministr.

Asociace nespokojena

Novou vyhláškou chce donutit zdravotníky, aby využili všech rezerv v systému. Jestliže třeba praktičtí lékaři, ambulantní specialisté, domácí zdravotní péče dostanou v příštím roce stejně jako letos, pak méně peněz dostanou nemocnice.

Heger se domnívá, že nemocnice mohou část péče přenést do ambulancí, protože ambulantní péče je lacinější. Pro pacienty vyhláška nebude nic znamenat, protože objem péče se nesníží.

Asociace českých a moravských nemocnic ale s vyhláškou spokojena není. „Může vést u menších nemocnic k zániku oborů nebo celých zařízení,“ uvedl Eduard Sohlich, předseda asociace.

Reagoval tak na vystoupení Hegera na probíhajícím sjezdu Odborového svazu zdravotnictví, kde ministr řekl, že nemocnice možná novou vyhláškou přijdou na to, že některé hospitalizace jsou zbytečné a pacient nemusí v nemocnici ležet.

Riziko podle ministra je v odchodech lékařů z nemocnic. Už ho deklarovalo 4000 ze 16 000 nemocničních lékařů. „Pokud odejdou, potom by kraje a ministerstvo musely hledat způsoby, jak péči koncentrovat,“ řekl Heger delegátům odborového sjezdu. Novou předsedkyní svazu na něm byla zvolena dosavadní místopředsedkyni svazu Dagmar Žitníková. Ve funkci nahradila Jiřího Schlangera, který se stal náměstkem ministra Hegera.

Nespokojení lékaři začnou podávat výpovědi od pondělí 29. listopadu, rozhodlo o tom ve čtvrtek vedení druhého největšího odborového hnutí - Lékařského odborového klubu (LOK). Lékaři mají také podepisovat dohodu o vzájemné solidaritě, v níž mimo jiné potvrdí, že výpověď neodvolají. LOK bude výpovědi fyzicky doručovat zaměstnavatelům od 27. do 31. prosince.

V ČR už pracuje 2500 cizích lékařů

Podle odhadu České lékařské komory v ČR už pracuje asi 2500 zahraničních lékařů. Pokud dojde k hromadnému odchodu českých lékařů z nemocnic, pak nemocnice budou na cizincích závislé.

Podle prezidenta komory Milana Kubka z ČR navíc odcházejí slovenští a polští lékaři, kteří dosud tvořili mezi zahraničními lékaři většinu.

„V jejich zemích totiž platy lékařů výrazně stouply,“ uvedl Kubek. Ministr Heger ale doufá, že i když čeští lékaři přidáno nedostanou na požadovaných 1,5násobek průměrného platu v zemi pro začínajícího lékaře (35 000 Kč měsíčně) a trojnásobek pro zkušeného lékaře (72 000 Kč), většina jich zůstane a výpověď nepodá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?