Heger: Na post ministra bych se nikdy aktivně nehrnul

4. 6. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ozývají se názory, že lídr TOP 09 v královéhradeckém kraji a nový poslanec Leoš Heger by měl zasednout v křesle ministra zdravotnictví. „Já osobně bych se do takovéto funkce nikdy aktivně nehrnul. Tuto pozici bych přijal jen v případě, že by se lidé, kteří budou za vládu zodpovídat domnívali, že je to nejlepší z možných řešení,“ reagoval pro Zdraví.Euro.cz Leoš Heger.


Jak reagujete na výsledky voleb? Očekával jste takový úspěch?

Tak velký úspěch TOP 09 jsme samozřejmě neočekávali a bylo to milé překvapení. Pro mě osobně bylo největším kladem připomenutí, že demokracie neznamená jen obtížná přijímání rozhodnutí, ale také jasný nástroj, jak dát politikům najevo, že něco dělají špatně. Ukázalo se to již v minulých volbách a nyní se to znovu potvrdilo.

Dlouhou dobu jste byl ředitelem FN Hradec Králové. Práce poslance bude jistě odlišná, těšíte se na ni?

Spíše na mě padl veliký pocit odpovědnosti.

Hovoří se o tom, že byste mohl být jeden z kandidátů na post ministra zdravotnictví. Měl byste zájem o tuto funkci?

Jeden z Murphyho zákonů říká, že v každé instituci je řada lidí, kteří vystoupají po žebříčku kariéry až tam, kde už na svoji funkci nestačí. V politice to platí mnohonásobně, uchazečů bude mnoho a já osobně bych se do takovéto funkce nikdy aktivně nehrnul. Pozici ministra zdravotnictví bych přijal jen v případě, že by se lidé, kteří budou za vládu zodpovídat domnívali, že je to nejlepší z možných řešení. Zároveň bych žádal, aby se ztotožnili s mými představami o změnách, které zdravotnictví musí přivést k vyšší efektivitě a pohodě. Nemusí být ale zase tak revoluční, aby vyvolaly další vlny odporu, které zatím veškeré pokusy dosáhnout pokroku vždy zlikvidovaly.

Nyní dokonce vznikla na Facebooku skupina, která Vás jako ministra navrhuje. Víte o této skupině? Co na ni říkáte?

Vím o ní a myslím, že za ní stojí studenti z královéhradecké lékařské fakulty a někteří lidé ve FN HK. Je to příjemné doznívání povolební euforie a důvěry, kterou jsem měl jako ředitel a vážím si toho. Sám ale v těžké pozici ministra podpořím každého, kdo bude mít dobré úmysly a předpoklady funkci zvládnout.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?