Heger nechce z fakultních nemocnic dělat akciovky

28. 7. 2010 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) je proti tomu, aby se fakultní nemocnice a další státem řízené organizace, což jsou některé léčebné ústavy, přeměnily na akciové společnosti, jak to měl v úmyslu bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS).


„Časem je třeba některé organizace odstátnit, aby se staraly samy o sebe, a nedohlížet na ně. Tento cíl ale může být dosažen i jejich převodem na neziskové společnosti. Já si skutečně myslím, že převod na akciovky raději ne. Je to politicky neprůchodné,“ řekl včera Právu Heger.

Exministr Julínek přitom nabídl Hegerovi svůj tým a návrhy připravených zákonů. Domnívá se, že TOP 09 nemá připravenu žádnou reformu zdravotnictví. „Byl bych proto rád, aby se reforma postavila na tom, co jsem se svým týmem připravil. Stačí jen návrhy zákonů doladit,“prohlásil už dříve Julínek.

Heger Právu řekl, že do konce prázdnin bude mít analýzu nejen Julínkových návrhů, ale i legislativních změn, které navrhovali dřívější ministři zdravotnictví a nikdy nebyly realizovány.

„V Julínkově reformě byla řada dobrých kroků, jak zefektivnit řízení přímo řízených organizací, tedy velkých nemocnic a ústavů,“ sdělil Heger.

„Obsahovala však i kroky, které budily strašné vášně. My se musíme naučit i trochu poslouchat opozici. Pro ni byly Julínkovy návrhy nepřijatelné. Proto budeme hledat další cesty,“ ujišťuje Heger.

Jestli nový ministr zdravotnictví při tvorbě reformy nějak využije Julínkův tým a Julínka osobně, ještě neví.

„Julínkovi odpovím až koncem srpna nebo začátkem září, kdy už bude hotova analýza. Nabídek ke spolupráci je hodně. Snažím se je dávat do formy, aby byly srovnatelné, a vyhodnotím je. Teprve pak se rozhodnu,“ uzavřel Heger.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?