Heger nevylučuje rušení oddělení nemocnic

8. 11. 2010 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) připustil, že pokud do zahraniční odejde velký počet lékařů, některá oddělení nemocnic zřejmě zaniknou.


„Jestliže někde bude malé množství personálu a bude opravdu výkon toho oddělení tak špatný a tak rizikový, tak potom bude muset být to oddělení dočasně zavřeno a lékaři soustředěni do dalších nemocnic, aby ta péče byla poskytována efektivněji,“ řekl ministr.

Zároveň dodal, že resort chystá zlepšení podmínek pro specializační vzdělávání mladých lékařů, aby alespoň částečně zabránilo jejich odchodům do ciziny.

Odchodem hrozí 3600 lékařů

Lékařský odborový klub (LOK) vyzval lékaře, aby na konci roku podali hromadné výpovědi. K výzvě se dosud přihlásilo 3600 ze 16 tisíc nemocničních lékařů, další se přidávají. Lékařům se například nelíbí, že přípravu na atestaci si buď hradí sami, nebo podepíšou s nemocnicí dohodu, že dalších pět let po atestaci pro ni budou pracovat.

Právě tuto stabilizační smlouvu by chtěl Heger zrušit.

Ministerstvo chce také do konce roku vydat vyhlášku, která rozšíří dosavadní počet deseti vzdělávacích kmenů.

Lékaři některých oborů totiž svůj kmen dosud neměli. Ve specializačním vzdělávání tak například přibude urologie nebo ortopedie.

Lékařům vadí také nízké platy. Ten před atestací činí 18 tisíc korun za plný úvazek, nemocnice dávají třeba desetinový, tomu odpovídá plat. Lékaři přitom jsou v nemocnici celou pracovní dobu. Podle České lékařské komory zneužívají nemocnice mladé lékaře jako levnou pracovní sílu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?