Heger očekává od správní rady v novém složení lepší komunikaci

15. 11. 2012 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Kritičtější pohled na problémy Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a větší snahu je řešit očekává ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) od nových členů její správní rady. Řekl to ČTK po té, co vláda včera odvolala sedm členů rady za stát a deset jich jmenovala, z nich tři už ve správní radě byli. Šéf správní rady Marek Šnajdr (ODS) zůstal, protože jeho jmenovala Sněmovna.


„Myslím si, že teď nastane nová doba a správní rada začne nějak jednat,“ řekl ministr. Správní radě v předchozím složení vytýkal, že s ním nedostatečně komunikuje. Na totéž ale poukazovala i správní rada, která opakovaně zvala ministra na svá jednání, jenže nepřišel.

Podle ministra by při lepší komunikaci šla řada problémů řešit exekutivně a dohodou, takže by nemusel hledat řešení v zákonech.

Heger by třeba chtěl, aby pojišťovny zveřejňovaly své smluvní vztahy, aby se smlouvy, a tedy využívání peněz zdravotního pojištění, daly veřejně zkontrolovat. „VZP se do toho nechce, takže ostatní pojišťovny to také nedělají, a my to budeme muset dát do zákona,“ řekl.

Někdy počátkem příštího roku chce proto předložit novelu pojišťovenských zákonů a zákona o veřejném zdravotním pojištění, v nichž zakotví mimo jiné pro pojišťovny i povinnost zveřejňování smluv.

Za největší problém považuje Heger to, že VZP hospodaří se ztrátou, letos zřejmě dosáhne tří miliard korun. Zátěž si nese i do příštích let, což je podle Hegera potřeba řešit. Propad v hospodaření VZP vysvětlovala správní rada mimo jiné tím, že ministr nutí úhradovou vyhláškou platit VZP víc, než vybere.

Obnovená správní rada musí podle Hegera řešit i další „chronické problémy“, jako jsou spolupráce se společností IZIP, Portál a smluvní síť nemocnic. Nutno bude vyřešit také vyúčtování nemocnicím a lékařům za péči, které se prý neúměrně zpožďuje.

Jmenování nových členů správní rady platí od včerejška. Co nejdříve dostanou dekrety, aby mohli jít už na příští jednání 26. listopadu. Zda se dostanou na program i personální otázky, záleží podle Hegera na radě. Spekuluje se o odvolání šéfa rady Šnajdra či ředitele VZP Pavla Horáka.

Do nového složení správní rady VZP aktivně zasáhl prý premiér Petr Nečas (ODS), do seznamu nových členů přidal tři. „Dohodli jsme se, že vedle členů, kteří věcně a politicky reprezentují ministra zdravotnictví, budou i tito tři lidé reprezentující úřad vlády,“ potvrdil ministr.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?