Heger odvolal ředitelku Bulovky, postupovala prý nestandardně

2. 4. 2011 8:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) odvolal dnes ředitelku pražské Fakultní nemocnice Na Bulovce Kateřinu Toběrnou.


V tiskovém prohlášení konstatoval, že ředitelka dokázala stabilizovat ekonomickou situaci nemocnice, a to i přes protesty zaměstnanců. Některé její kroky byly ale nestandardní a ministerstvo je nyní prověřuje. „I to dále zkomplikovalo vztahy v nemocnici. Problémy tak překročily únosnou míru a bohužel převážily nad pozitivní rolí, kterou paní ředitelka sehrála,“ uvedl Heger.

Na nového ředitele fakultní nemocnice bude vypsáno standardní výběrové řízení, doplnil mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Podle mluvčího nemocnice Jakuba Hofmanna ředitelka rozhodnutí ministra respektuje a funkci už předala. Do nového výběrového řízení se hlásit nebude.

Podle informací Českého rozhlasu - Radiožurnálu byly důvodem odvolání výsledky ministerské kontroly. Podle Hofmanna ale ministerská kontrola dosud neskončila.

Heger už dříve řekl, že za řízení nemocnic jsou zodpovědní jejich ředitelé. Ministerstvo je ale hodlá usměrňovat v tom, jak účelně vydávají peníze - ministr proto vyhlásil od 1. února pro státní nemocnice protikorupční strategii. Nemocnice musejí na drahé přístroje vypisovat výběrová řízení, jediným kritériem je cena. Pokud se přihlásí jenom jeden uchazeč, výběrové řízení se vypisuje znovu. Nemocnice rovněž mají připravit na nákupy léků elektronické aukce.

Ministr chce ve své reformě přeměnit fakultní nemocnice na univerzitní, do konce roku plánuje předložit věcný záměr zákona o univerzitních nemocnicích. Měly by tvořit páteřní síť, která by zajišťovala péči v krizové situaci, jaká mohla nastat, kdyby z nemocnic k 1. březnu odešlo 3800 nespokojených lékařů.

Toběrná nastoupila do čela Bulovky 1. května 2009. Chtěla ji podle tehdejšího vyjádření ekonomicky stabilizovat a chtěla provést změny v organizaci péče. Předtím působila jako primářka v nemocnici v Třebotově.

Fakultní nemocnice Na Bulovce, kterou ročně projde přes půl milionu pacientů, spadá pod ministerstvo zdravotnictví. Do budoucna se o ní uvažuje jako o možné metropolitní nemocnici. To ale předpokládá, že by ji od ministerstva převzalo město. Pražský radní pro zdravotnictví Ivan Kabický (ODS) dnes ČTK řekl, že magistrát v současnosti připravuje pracovní tým, který by měl říct, na které obory by se měla nemocnice zaměřit a jak by měl vypadat celý proces transformace.

Server Česká pozice dříve informoval, že převod Bulovky by měl být už k 1. lednu 2012, to ale magistrát popřel.

Podle dřívější studie by Praha musela do staveb a infrastruktury vložit nejméně dvě miliardy korun, provozní dotace by ročně město stály 50 až 100 milionů korun. Většina zařízení ale patří státu nebo soukromníkům. O převodu Bulovky se uvažovalo prý už v roce 2007, nakonec se neuskutečnil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?