Heger otočil: Stovku v nemocnici budou asi přece jen platit všichni

4. 9. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Jako na houpačce jsou zprávy o tom, jak se mají změnit poplatky ve zdravotnictví. Zatímco tento týden ministerstvo zdravotnictví Právu sdělilo, že sto korun za den v nemocnici (dosud 60 korun) by nemuseli platit všichni, teď už je to opačně a platit mají všichni.


Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chtěl, aby neplatili důchodci nad 65 let, děti do 18 let a ústupky měli mít i lidé zdravotně postižení. Když ale přišel s tímto nápadem za ministrem financí Miroslavem Kalouskem, který je ze stejné strany jako on, narazil.

Jak Právu ministerstvo v pátek potvrdilo, stokoruna za den v nemocnici nebude odpuštěna nikomu a platit ji mají všichni bez rozdílu. Sociální síť by pak měla pomoci těm, kteří na to mít nebudou. Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň odmítl k tomu sdělit jakékoli bližší informace s tím, že jsou různé pracovní návrhy, a dokud nebudou prokonzultovány a ujasněny, zdráhá se ministerstvo cokoli říci. „Bude se o tom ještě jednat v koalici,“ zdůraznil.

Změní se i částky jiných poplatků

Že se poplatky budou měnit, na tom se dohodla koalice už před volbami a potvrdila to i ve zdravotní části svého vládního programu. Ministr Heger Právu před časem například řekl, že poplatek u ambulantního specialisty bez doporučení lékaře by měl stoupnout ze současných 30 na 200 korun. Po vlně kritiky to ale může být jinak, protože podle některého z pracovních návrhů bychom místo 200 korun mohli platit jen 90.

Jak to bude s ostatními poplatky, se také neví. Má se ale změnit poplatek za položku na receptu za poplatek za celý recept. Současně s tím má být 400 levných léků do 60 korun vyřazeno z placení od zdravotních pojišťoven, a pacient je má tedy zaplatit v plné výši.

Prosákly ale i informace, že by to nemusely být léky jen do 60 korun, ale možná do 75, ba i 100 korun. Je těžké ale cokoli ověřit, protože ministerstvo nechce podávat dílčí informace.

Ať tak, nebo onak, všechny úpravy poplatků znamenají změnu zákona, a musí je tedy schválit Sněmovna, Senát a podepsat prezident. Platit mají od ledna, ale už se proslýchá, že to bude asi od dubna příštího roku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?