Heger: Platy by měly příští rok vzrůst o 10 procent

24. 1. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Série jednání mezi ministerstvem, odbory a lékařskou komorou by měla dnes vyvrcholit. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) představí konkrétní nabídku, jak by finanční situaci lékařů vylepšil. Pro Zdravotnictví a medicína ale naznačil, že platy by v příštím roce měly růst o 10 procent.


Ministr zatím žádným konkrétním návrhem nepřišel, lékařům jen vzkazoval, že jejich požadavky jsou nereálné. Dnes přijde s jasnou částkou, jak na ni odboráři zareagují ale není jisté. Podle informací Zdravotnictví a medicína by ale platy v příštím roce měly růst zhruba o 10 procent.

„Byl bych rád, pokud by nastala doba, že každoročně porostou platy o pět procent. V příštím roce by to mělo být ještě o více, aby se vykompenzovalo zmrazení mezd v tomto roce. Představa, že by tento rok rostly platy o 15 procent a příští o 50 procent, je nemyslitelná,“ nastínil Heger.

Doplnil, že jediné, co může lékařům garantovat v tomto roce je to, že s platy dolů nepůjdou.

„Mohu jim slíbit, že v letošním roce platy v průměru neklesnou. Doufám, že k tomu nedojde ani ve velkém množství případů individuálních. Zní to, jako bych byl cynik, uvědomme si ale, že jedině ve zdravotnictví zůstaly zachovány tarifní tabulky a kolem sebe můžeme vidět policisty, hasiče, úředníky ve veřejné sféře, kterým platy opravdu klesají. V tomto prostředí je trochu iluzorní chtít razantní navýšení mezd a myslím si, že organizátoři v tomto směru malinko své požadavky přehnali,“ dodal pro Zdravotnictví a medicína Heger.

Vláda o penězích rozhodne ve středu

Vláda bude o návrzích, jak situaci s hromadným odchodem lékařů vyřešit, jednat ve středu. Odbory trvají na růstu příjmů na 1,5 až trojnásobek průměrného platu podle kvalifikace a praxe. Uspokojilo by je buď splnění jejich požadavků, nebo nabídka, která by se tomu velmi blížila.

To, že by ale ministr na požadavky lékařů přistoupil není zcela reálné. „Rozpočet loňského roku byl vyčerpán, deficit se zmenšil a pro tento rok je zase nějaký jiný rozpočet, který určuje, kam peníze půjdou. Navýšení mezd pro zdravotníky to ale není,“ stojí si za svým Heger.

Odbory, nemocnice i pacienti se obrátili na veřejnost: podpořte nás

Otevřených dopisů bylo již za trvání akce Děkujeme, odcházíme napsáno nespočet. S dalším podobným se na veřejnost obrátil Svaz pacientů, lékařské a zdravotnické odbory i asociace nemocnic ČR.

Žádají ji, aby nedopustila uzavírání menších regionálních nemocnic, aby se za protesty lékařů postavila a nevěřila slibům ministerstva, že situaci zvládne.

„Nedopusťte poškození svého města a svého kraje tím, že zavření nemocnice způsobí v místě velkou nezaměstnanost, která s sebou vzápětí přinese krachy drobných živnostníků a jejich provozoven,“ píší přestavitelé těchto organizací.

Rozhovor s ministerm zdravotnictví Leošem Hegerem najdete v příštím vydání Zdravotnictví a medicína.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?