Heger předal cenu ministra za medicínský výzkum týmu z ÚHKT

13. 12. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Letošní Cenu ministra zdravotnictví za medicínský výzkum a vývoj získal tým Romana Kotlína z pražského Ústavu hematologie a krevní transfúze (ÚHKT). Tým hledal změny v molekule fibrinogenu, který má významný podíl při zástavě krvácení. Nové poznatky umožní předcházet závažným stavům, a tím zlepšit kvalitu života pacientů.


Lze tak také snížit výdaje na zdravotní péči. Cenu předal ministr Leoš Heger (TOP 09) v Martinickém paláci, dalším dvěma týmům udělil čestná uznání.

Změny ve fibrinogenu způsobují onemocnění, při kterém je hladina tohoto srážlivého faktoru nízká, nebo hypofibrinogenemii, při které jsou v molekule změny narušující funkci fibrinogenu. Mutace vedou ke krvácivým nebo trombotickým příhodám, kdy se tepna ucpe sraženinou. Vědci zkoumali u nalezených mutací vztah strukturních změn molekuly a funkce faktoru.

Čestné uznání získal tým Roberta Fialky z Koordinačního střediska pro resortní zdravotnické informační systémy za projekt zaměřený na lepší využití informací ze zdravotnických registrů. Čestné uznání dostal také tým Kateřiny Dvořáčkové z farmaceutické fakulty brněnské Veterinární a farmaceutické univerzity za projekt studující mikročásticovou lékovou formu pro léčbu nespecifických střevních zánětů.

Projekty finančně podpořila Interní grantová agentura ministerstva zdravotnictví. Ceny byly předány letos pojednadvacáté. Ministr poděkoval oceněným vědcům za jejich práci a vynikající výsledky a popřál jim další úspěchy při využití nových poznatků v praxi.

Dneškem také odstartovala na webu ministerstva anketa, ve které může veřejnost až do 31. ledna 2012 hlasovat pro jeden z oceněných týmů. Vítězi udělí ministr Cenu veřejnosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?