Heger představil další fázi zdravotnické reformy

8. 11. 2011 13:16
přidejte názor
Autor: Redakce
České zdravotnictví má za sebou zatím třetinu reformy, dvě třetiny jej čekají. Na tiskové konferenci to dnes uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Další fáze podle něj zahrnuje změny zdravotních pojišťoven, přeměnu fakultních nemocnic na univerzitní, zformování dlouhodobé péče i rušení akutních lůžek.


Sněmovnou nyní po několikadenních vleklých obstrukcích prošla jedna z částí reformy. Její zákony dostane k podpisu prezident. Norma o veřejném zdravotním pojištění umožňuje zavedení standardu a nadstandardu, za který by si pacient připlácel. Další zákony se týkají zdravotních služeb, specifických služeb a záchranné služby.

Další část reformy bude obsahovat přeměnu fakultních nemocnic na univerzitní, které by měly být neziskové. Měly by mít smlouvu s lékařskými fakultami. Jejich zisk by putoval do péče, vědy, výzkumu a výuky. Chystaný zákon by měl být hotov příští rok, platit by mohl podle plánů ministerstva od roku 2014.

Na přípravě podoby dlouhodobé péče spolupracuje Hegerův úřad s ministerstvem práce a sociálních věcí. Oba ministři podepsali už v létě společnou dohodu. Zákon by měl upravit financování léčby a opatrování dlouhodobě nemocných, kteří potřebují zdravotní i sociální služby. Měl by podporovat služby v domácím prostředí.

Změny čekají i zdravotní pojišťovny. Podle připravovaného zákona, který stanoví pravidla jejich fungování, by i ony měly být neziskové. Posílit by se měla role jejich vedení a správních rad, v nichž by měli mít rovné zastoupení zaměstnavatelé, pojištěnci a stát. Pojišťovny by odpovídaly za podobu zdravotnické sítě. Zrušit by se tak mohla nevyužívaná lůžka. Ministerstvo počítá s tím, že by se ve státních nemocnicích seškrtalo 1500 lůžek.

ZÁZNAM Z TISKOVÉ KONFERENCE LEOŠE HEGERA

ČT24: Reakce na Hegerovu 2. fázi zdravotnické reformy; Nemocnice zvažují stížnost na ministerstvo i pojišťovny ZDE

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?