Heger připravuje fúzi ZPMV a VoZP

23. 3. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Do pár týdnů připraví ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) materiál pro vládu o fúzi Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV) a Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP). Plní tím programové prohlášení vlády, sdělil ČTK jeho mluvčí Vlastimil Sršeň. Fúzi pak musejí schválit správní rady. Heger naopak odmítá fúzi České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) se Zdravotní pojišťovnou Metal-Aliance (ZPMA), kterou už správní rady schválily.


„Čekáme na výkop od pana premiéra, který to dá za úkol resortům,“ řekl ČTK ředitel ZPMV Jaromír Gajdáček. Heger chce, aby vláda uplatnila politický vliv na své zástupce v radách. Měli by hlasovat pro fúzi.

„My víme, že partner je ekonomicky slabší a má poloviční počet pojištěnců. Vyhodnotíme podle aktuální situace k danému datu, zda to ekonomicky zvládneme bez zásadních problémů,“ řekl Gajdáček. Zatím mohou obě pojišťovny využít toho, že vypověděly smlouvy všem zdravotnickým zařízením. Mohly by se domluvit na společné taktice při uzavírání nových.

ZPMV je s 1,2 milionu pojištěnců největší zaměstnaneckou pojišťovnou, VoZP jich má 625.000. Uvádí o sobě, že patří mezi ekonomicky nejstabilnější pojišťovny. Loni byla jedinou pojišťovnou, kde zdroje na úhradu péče převyšovaly nároky. Ostatní pojišťovny braly z rezerv.

Podle Gajdáčka to ale není směrodatné. Zásadní prý je, že náklady na jednoho pojištěnce i provozní náklady má VoZP výrazně vyšší. „Není to pro nás výhodná koupě, ale v kontextu systému veřejného pojištění ano, protože na trhu může vzniknout několik silných pojišťoven,“ dodal.

Spojením vznikne silný konkurent Všeobecné zdravotní pojišťovně, u níž je 6,2 milionu lidí. Počty klientů VoZP v poslední době narostly, získala je masivní kampaní. Podle VoZP je přilákala kvalita poskytovaných služeb.

VZP kvůli náboru dala trestní oznámení na VoZP. Prý užívala nekalých praktik. K VoZP přešlo od VZP před koncem loňského roku 24.500 klientů. Pouliční náboráři jim prý říkali, že VZP krachuje a brzy skončí. Mluvčí VoZP Stanislava Jelenová agresivní kampaň popřela. Nábor VoZP řešilo vedení Svazu zdravotních pojišťoven a od jejích praktik se distancovalo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?