Heger probere s radou NERV reformu zdravotnictví a její dopady

24. 2. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Reformu zdravotnictví a její ekonomické dopady probere dnes ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s ekonomickými experty, kteří jsou členy Národní ekonomické rady vlády (NERV). Reforma má zefektivnit využití 280 miliard, které zdravotnictví za rok spotřebuje.


Resort žádné peníze ze státního rozpočtu navíc nedostane, a tak pokud mají zdravotníci dostat přidáno, musejí se rezervy najít uvnitř systému.

Heger chce české zdravotnictví přiblížit standardům EU, zamezit plýtvání penězi a nasměrovat je do kvality péče i lepšího ohodnocení zdravotníků.

Klíčové body reformy spočívají ve vytvoření úhradových standardů, definování správného postupu při poskytování péče, kontrole vstupu nových technologií a úpravě pravomocí a povinností zdravotních pojišťoven.

Pro letošní rok má Heger v plánu legislativních prací 22 návrhů zákonů, novel, věcných záměrů a nařízení vlády. Vyhlásil protikorupční strategii. Chystá se novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění umožnit pacientům legálně si připlatit na nadstandard. Hodlá také zvýšit platbu za den v nemocnici z 60 korun na stovku.

Z balíku reformních zákonů představil už ministr veřejnosti tři zákony, o zdravotních službách, specifických službách a zdravotnické záchrance. Mimo jiné chce do konce roku předložit věcný záměr zákona o univerzitních nemocnicích. Ty by měly tvořit páteřní síť, která by zajišťovala péči v krizové situace, jaká mohla nastat, kdyby z nemocnic k 1. březnu odešlo 3800 lékařů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?