Heger proti plýtvání ve zdravotnictví bojuje hlavně na papíře

4. 1. 2012 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
S nejúspěšnější stávkou v dějinách zdravotnictví v zádech mohl jít tvrdě po krku korupčníkům a plýtvajícím. Místo toho vzkázal: Nechte pijavice sát dál!


Měla by vláda splnit slib, že lékařům v příštím roce zvýší platy o deset procent? Z jednoho důvodu určitě: vláda, která neplní sliby, stěží může počítat s důvěrou občanů.

A pokud se ministr Heger vykroutí (jako že se kroutí), založí další rozbušku do vztahu stát-lékaři, která exploduje při nejbližším konfliktu. A ten již nazrává.

Smlouvu s lékaři ale vláda podepsala v době, kdy se zdálo, že Evropa vybředne z nejtěžší krize. Teď čelíme vývoji daleko hrozivějšímu. Pokud se za této situace Heger odmítl zavázat k celému desetiprocentnímu zvýšení mezd, není možné ho označit za podvodníka.

Druhá věc je, že v okamžiku podpisu měl Heger v ruce silné trumfy. S nejúspěšnější stávkou v dějinách zdravotnictví v zádech mohl jít tvrdě po krku korupčníkům a plýtvajícím. Heger ale trumfová esa nevynesl, radši je opatrnicky strčil pod stůl.

Papírem šustí jeho boj proti nákupu předražených léků, přístrojů i služeb. Slíbil, že zakáže obchod přes zprostředkovatelské firmy. Ve svém příkazu ale píše, že nutnost generálních dodavatelů má být „omezena“ a nemocnice mají nakupovat „zejména“ od přímých dodavatelů.

Státním nemocnicím i krajským holdingům tak vzkázal: Nechte pijavice sát dál! A ony také sají - od snídaně do večeře.

Celý komentář najdete na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?