Heger se nevzdává, fúzi zdravotních pojišťoven vyšetřuje policie

6. 9. 2012 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Sloučení České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) a Zdravotní pojišťovny Metal-Aliance (ZPMA) začala podle dnešních Lidových novin vyšetřovat protikorupční policie. Listu to potvrdil sám ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). "Byli jsme protikorupční policií vyzváni k vydání některých materiálů týkající se této fúze," řekl deníku Heger. Policie vyšetřování nekomentovala.


Leoš Heger proti fúzi ČPZP a ZPMA vystupoval od samého počátku, kdy pojišťovny tento záměr oznámily veřejnosti. Podle ministerstva zdravotnictví toto sloučení nepředstavuje optimální cestu ke konsolidaci systému veřejného zdravotního pojištění. Stát fúze zdravotních pojišťoven obecně nezavrhuje, ale chce mít tento trh pod větší kontrolou. Slučování zdravotních pojišťoven je i součástí vládního prohlášení – jedná se o Vojenskou zdravotní pojišťovnu a Zdravotní pojišťovnu ministerstva vnitra. Touto fúzí by vznikl gigant s přibližně 2 miliony pojištěnců. ČPZP a ZPMA mají dohromady zhruba 1,2 milionu klientů.

Zástupci státu nehlasovali podle předpokladu

Podle listu je předmětem zájmu policie hlasování zástupců státu ve správní radě ZPMA. Ti prý v klíčovém hlasování z nejasných důvodů nehlasovali podle zadání ministerstva, díky čemuž se prý mohla fúze uskutečnit. Stát má ale v 15členné správní radě ZPMA jen třetinu hlasů a pro fúzi zvedlo ruku celkem 11 radních – tedy více než dvoutřetinová většina.

„Na správní radě byla fúze schválena 11 hlasy z 15 možných, z čehož je patrné, že alespoň jeden zástupce státu hlasoval ve prospěch fúze. Není důležité, kdo to byl, podstatné ale je, že tu fúzi schválili jak zástupci pojištěnců, tak zástupci zaměstnavatelů a ještě ji částečně podpořil i stát,“ sdělil naší redakci generální ředitel ZPMA Vladimír Kothera.

„Zástupce, který byl ve správní radě za TOP 09, už z ní byl vyhozen. Myslím si, že jeden z důvodů proč policie šetří fúzi je, že ZPMA byla bohatá, dobře hospodařící pojišťovna bez finančních problémů. A ona se bezdůvodně spojí s jinou pojišťovnou. Vždyť každé vedení pojišťovny má zájem na tom, aby zůstalo samostatné. Je to podivná záležitost,“ řekl LN Heger.

Podle Vladimíra Kothery je sice pravdou, že v minulosti pojišťovna nabídky na sloučení odmítala, ale probíhající změny v legislativě ji nakonec donutily ke změně strategie. Jedním z hlavních důvodů byla například vyhláška o dostupnosti zdravotních služeb, která komplikuje život především regionálním pojišťovnám.

„Každá regionální pojišťovna, a Metalka vždycky byla spíše regionální pojišťovnou, bude mít problémy se zajištěním péče pro své klienty všude tam, kde nemá silné působení,“ uvedl Kothera s tím, že díky sloučení s ČPZP odpadají možné potíže se zajištěním služeb pro současné klienty ZPMA dle pravidel nové vyhlášky.

V souladu se zákonem

Šéf ZPMA zdůraznil, že veškeré činnosti kolem fúze od začátku probíhají transparentně, v souladu s platnou legislativou a pod dohledem správních i dozorčích rad obou pojišťoven. Protikorupční policie se prý na pojišťovnu v této věci dosud neobrátila.

„Nevidíme důvod, proč by se na nás policie měla v této věci obracet. Fúzování je zcela běžným manažerským nástrojem a přirozenou součástí každého trhu, tedy i toho s veřejným zdravotním pojištěním,“ konstatoval Kothera a připomněl, že i současná vláda počítala ve svém vládním prohlášení se slučováním pojišťoven.

Nutno dodat, že ministerstva zdravotnictví a financí, která žádost ČPZP a ZPMA o sloučení posuzovala, neshledala fúzi problematickou a povolila ji.

„Neexistuje důvod, který by bránil vydání povolení ke sloučení obou zaměstnaneckých pojišťoven, a jelikož z vyjádření Ministerstva financí vyplývá, že nemá námitky proti sloučení obou subjektů, bylo rozhodnuto kladně,“ cituje z rozhodnutí ministerstva zdravotnictví ve svém tiskovém prohlášení ZPMA .

„Je také třeba uvést, že nový zdravotně pojistný plán nového subjektu, tedy ČPZP na rok 2012 je dle vyjádření Ministerstva zdravotnictví v souladu jak se správními předpisy, tak i veřejným zájmem,“ uzavírá Vladimír Kothera.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?