Heger si posvítí i na roboty v nemocnicích. A zaplatí jen ty, které se vyplatí

3. 10. 2011 9:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Heger vyhlásil boj s plýtváním peněz při léčbě. Nechal proto založit speciální komisi, která bude mapovat celkové náklady jednotlivých technologií. Třeba nákladné robotické operace už nemají být takovou samozřejmostí jako dosud.


Zdravotní pojišťovny už nebudou platit všechny lepší léky a přístroje, které se na trhu objeví. Peníze budou nově dávat jen na ty léčebné postupy, které jsou natolik dobré, že se vyplatí.

Na ministerstvu zdravotnictví kvůli tomu právě vzniká speciální komise, která bude celkové náklady jednotlivých technologií mapovat. Pracovat začne od listopadu, jak zjistil server IHNED.cz a Hospodářské noviny.

„Už máme připravený koncept i metodiku. Koncem října ji bude schvalovat ministr,“ potvrdil Pavel Vepřek, poradce ministra zdravotnictví Leoše Hegera.

Propočítat efektivitu medicínských novinek předtím, než se začnou hradit z veřejných peněz, zní jako samozřejmost. V Česku to ale bude převratná změna. Dnes to je totiž často přesně naopak.

„Moderní metody u nás do systému vstupují chaoticky. Bylo to tak i s CT přístroji. Nakoupili do každé horní dolní, protože si to prosadili politici. Jejich využitelností se přitom nikdo nezabýval,“ popisuje Čestmír Neoral, místopředseda České chirurgické společnosti.

Sporných příkladů je však víc: v českých nemocnicích funguje devět operačních robotů, třebaže se o přínosu nákladných výkonů přou i samotní lékaři. Ti za posledních šest let provedli na šest tisíc robotických operací, jejichž výhoda tkví například v tom, že je specialista může provést i na dálku. „Náklady na robotické operace bychom chtěli propočítat mezi prvními,“ říká proto Vepřek.

Jeden takový výkon, kdy se operatér nehrbí nad pacientem, ale může díky počítačové technologii sedět opodál v křesle nebo být i tisíce kilometrů daleko, totiž stojí kolem sto třiceti tisíc korun. A to je až čtyřikrát víc než běžná operace. V době úspor tudíž velký problém.

Roboti jako reklama

Pro řadu lékařů je to jasné - robotické operace jsou podle nich ze všeho nejvíc dobrá reklama.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?