Heger ustoupil od zvyšování limitu hluku, zachová současné

3. 6. 2011 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ustoupil od plánu zvýšit limit hluku ve dne o pět decibelů a v noci o 10 decibelů. Do konce června dá legislativní radě vlády novelu s dosavadními limity.


ČTK to řekl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. V platnosti zůstávají limity pro venkovní hluk z hlavních silnic 60 decibelů ve dne a 50 decibelů v noci.

„Návrh nového nařízení vlády o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací byl projednán v meziresortním připomínkovém řízení. Po vypořádání všech připomínek se v nově připravovaném návrhu od zvýšení hygienických limitů hluku upouští,“ uvedl mluvčí. Legislativci dostanou nový návrh do konce června, další postup už bude v souladu s legislativními pravidly vlády.

S ministrovým plánem na zvýšení limitů nesouhlasili občané. Několik občanských sdružení uspořádalo před Hegerovým úřadem demonstraci loni 22. prosince a zopakovalo ji letos 26. ledna. Vzniklo i několik petic. Lidé přítomní na demonstracích upozorňovali mimo jiné na to, že hluk doléhající z projíždějících aut škodí lidskému zdraví.

Ministerstvo obhajovalo zvýšení limitů tím, že chce vyhovět požadavkům EU na sjednocení legislativy. Podle Miroslava Grunda z iniciativy Proti zvyšování hlukových limitů ale EU vyzvala ČR k harmonizaci hlukových norem v úplně jiné oblasti, a to na pracovištích.

Světová zdravotnická organizace považuje za zdraví nebezpečné hodnoty nad 42 decibelů, hodnoty 55 a více decibelů pak pokládá za nebezpečné pro zdravý spánek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?