Heger vezme peníze nemocnicím bez lékařů, chce audity

5. 1. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Omezíte péči? Sebereme vám peníze a pošleme je těm zařízením, která se o pacienty postarají za vás. Tak nějak zní vzkaz ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), který chce dojednat se zdravotními pojišťovnami, aby od počátku března posílaly některým nemocnicím méně peněz.


Soubor opatření, jak chce ministerstvo čelit hromadnému odchodu lékařů, již nabírá konkrétnější podoby.

Leoš Heger (TOP 09) chce odměnit lékaře, kteří zůstanou a postarají se tak o pacienty jiných zařízení, kde dojde k omezení péče.

Výpověď se očekává celkem od 3772 lékařů, což je zhruba 18,6 procenta z celkového počtu 20.014 lékařů (fyzických osob) působících v českých a moravských nemocnicích. Část lékařů ale má menší úvazek, někdy i jen pětinový či desetinový.

Součet všech úvazků včetně částečných v celé republice dá podle statistiků 18.852,8 přepočteného počtu lékařů.

Resort chce audity

Ministerstvo zašle pojišťovnám upozornění na nemocnice se značným počtem výpovědí, aby zkontrolovaly personální vybavení nemocnic.

Chce také iniciovat dohodu pojišťoven, že si v letech 2011 a 2012 dobrovolně sníží peníze na provoz a omezí i peníze do prevence, jako to bylo v předchozích dvou letech. Tyto peníze dají do zdravotní péče. Hegerovy plány podpořilo také předsednictvo TOP 09.

„Plně podporujeme kroky ministra Leoše Hegra, jelikož směřují ke stabilizaci poskytování zdravotní péče v České republice,“ citoval usnesení Předsednictva TOP 09 první místopředseda strany Miroslav Kalousek.

Zdůraznil, že připravené reformní kroky povedou k zachování kvality a dostupnosti péče, k adekvátní odměně zdravotnického personálu za úroveň poskytované péče a k optimalizaci vzdělávání lékařů.

Kapacity fakultních nemocnic nabídne resort krajům

Heger nyní prověřuje personální situaci ve fakultních nemocnicích, které tvoří páteřní síť systému. V pátek se sejde s řediteli 11 fakultních nemocnic, jež ministerstvo přímo řídí.

Ředitelé nemocnic by měli v těchto dnech jednat s lékaři a mimo jiné je upozornit na obtížnost návratu. Ministr nabídne kapacity fakultních nemocnic krajům.

Podle Hegera nesou odpovědnost za situaci v krajských nemocnicích také kraje - jako náhradu regulačních poplatků vynaložily téměř půl miliardy korun, přitom je mohly spíše dát do platů zdravotníků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?