Heger vyhlásí před Vánocemi opatření na ochranu před metanolem

6. 12. 2012 7:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví se obává toho, že by se v předvánočním čase mohl dostat do oběhu závadný alkohol. Podle policejních odhadů je v ČR 5000 litrů nezajištěného metylalkoholu. Opatření na ochranu obyvatel oznámí ministr Leoš Heger (TOP 09) na včerejší tiskové konferenci. Upozorní na trvající nebezpečí otravy s tím, že alespoň část lidí bude mít možnost láhve si testovat.


Heger varuje před nákupem i pitím pochybného alkoholu. Radí lidem, pokud mají sebemenší pochyby o alkoholu, který mají doma, ať ho raději vylijí. Ztráty způsobené případným poškozením zdraví jsou mnohem větší.

Za tři měsíce od vypuknutí kauzy zemřelo v ČR na otravu metanolem 38 lidí. Aktuálně jsou tři případy hospitalizovaných, pacient v Benešově je ve vážném stavu.

Nemocnice dosud použily pro lidi otrávené metylalkoholem zhruba 125 balení léku fomepizol, celkem bylo do ČR dodáno přes 170 balení. Po deseti baleních je nyní připraveno k použití v nemocnicích v Ostravě, Olomouci a Praze. Pokud by zásoba v Česku klesla pod 30 balení, neprodleně budou objednána další.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?