Hegera čeká další boj. Tentokrát o náklady pojišťoven

18. 3. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovny musí opět snížit provozní náklady. Vláda pověřila ministra zdravotnictví Leoše Hegera, aby jednal s pojišťovnami o možnostech zmenšování těchto fondů. Pojišťovny se ale brání, tvrdí, že už nyní fungují s minimem.


Podle vlády by mohly pojišťovny ve fondech na provoz a prevenci ušetřit až 1,5 miliardy korun. Na Hegerovi nyní je, aby s pojišťovnami rezervy našel.

Podle premiéra Petra Nečase by se mělo jednat zhruba o deset procent. Pojišťovny se ale plánu brání. Tvrdí, že mají nejnižší provozní náklady v Evropě, a pokud je budou muset ještě snížit, ohrozí to jejich kontrolní činnost.

Pokud by snížily náklady na provoz o deset procent, musely by snížit o deset procent platy doktorům v pojišťovnách, zatímco doktorům v nemocnicích platy rostou.

„Provozní náklady zdravotních pojišťoven mají dlouhodobě sestupnou tendenci: z původních 12 procent na sedm procent bez investic až na nynějších 3,2 procenta včetně investic. Jedná se o nejnižší provozní náklady zdravotních pojišťoven v Evropě,“ uvedl pro ČTK prezident Svazu zdravotních pojišťoven a ředitel největší zaměstnanecké Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček.

Rezervy jsou již vyčerpané

Gajdáček připomněl, že od vstupu ČR do EU stoupla pojišťovnám administrativa o 30 procent, i když podíl provozních nákladů klesal. Z těchto nákladů 87 procent souvisí s činnostmi danými zákonem, jako kontrola výběru pojistného, revizní činnost, smluvní politika, servis pro pojištěnce či náklady na mezistátní vyúčtování zdravotní péče.

Zbylých 13 procent má souvislost nepřímou, jde o vzdělávání, procesy řízení kvality, informace pro zdravotnická zařízení a plátce pojistného či náklady na provoz národního referenčního centra.

Podle viceprezidenta Svazu zdravotních pojišťoven a šéfa Zdravotní pojišťovny Metal-Aliance Vladimíra Kothery využily pojišťovny v předchozích letech při zvyšování efektivity všech dostupných rezerv.

Kothera věří, že ve správních radách se ještě seriózně probere, co je a co není možné. Pokud by pojišťovny musely snížit o deset procent náklady, sníží o deset procent i platy. Méně by dostali revizní doktoři, takže rozdíl mezi jejich platy a platy lékařů v nemocnicích se ještě prohloubí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?