Hegerova protikorupční opatření: důležitá je zejména průhlednost

21. 1. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Peníze na platy lékařů lze ušetřit na předražených nákupech, transparentnějších zakázkách i zveřejňovaných výběrových řízeních. Protikorupční opatření, která mají zefektivnit české zdravotnictví, představil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).


Změny v zadávání veřejných zakázek na ministerstvu zdravotnictví, v přímo řízených nemocnicích či úpravy ve sponzoringu jednotlivých firem. I takové body obsahuje protikorupční strategie ministerstva zdravotnictví. Kolik přesně systém, který začal platit včera, ušetří, není jasné. Ministr zdravotnictví Leoš Heger ale věří, že peníze půjdou buď na vzdělávání lékařů, či na jejich platy.

Zakázky nad milion schválí ministr

Prvním balíkem úprav je zadávání zakázek na samotném resortu zdravotnictví. Nový systém počítá s tím, že všechny zakázky nad 50 tisíc budou zveřejňovány v elektronickém systému veřejných zakázek.

Veřejné zakázky nad milion korun bude schvalovat sám ministr, do jednoho milionu ho nahradí jeho náměstci. Všechny smlouvy budou zveřejňovány na internetu a počítá se i s analýzami jejich potřebnosti.

„Vznikne roční plán veřejných zakázek a budou se dělat analýzy potřebnosti jednotlivých zakázek. Rovněž plánujeme zveřejnění všech smluv na internetových stránkách ministerstva,“ upřesnil ministr, který bere boj proti korupci za jednu ze svých priorit.

Ministr nabízí strategii i krajům

Nová strategie je sice závazná jen pro nemocnice řízené státem, jednotlivé kraje ji ale mohou podle ministra převzít. Rozhodnutí záleží čistě na hejtmanech.

U každé zakázky se bude zvažovat potřebnost a výhodnost, a to zejména u stavebních prací, léků, přístrojů, zdravotnického materiálu a služeb pro nemocnice.

Konec sponzorských darů

Cílem strategie je podle ministra omezení a od roku 2012 zcela znemožnění přijímání sponzorských darů od subjektů, které se ucházejí o veřejnou zakázku, a to včetně účasti na odborných akcích. „Jejich rozsah je už tak velký, že je to účinný marketingový nástroj firem. Je třeba to zregulovat,“ uvedl ministr.

ČLnK strategii vítá

Velkého zastánce ministerstvo nalezlo v České lékárnické komoře. Podle viceprezidenta Michala Hojného potvrzuje názor komory, že je nutné hledat úspory v trvale rostoucích, v mnoha případech dosud ne zcela regulovaných segmentech.

„Po dlouhých letech se jedná o první konkrétní návrh na revidování a řízení cen zdravotnického materiálu a techniky,“ komentoval Hojný na dotaz ČTK.

Strategii vítají i fakultní nemocnice

Ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus řekl, že nemocnice strategii vítají. „Předpokládáme, že nám umožní snížit náklady na investice i veřejně nakupované komodity,“ uvedl.

Nemocnice najdou na webu srovnání, za kolik se co kupuje, lépe se v nabídce zorientují a spíše dosáhnou úspor.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?