Hegerovy úspory: lékař JIP má mít na starosti až 12 pacientů, o 4 více než nyní

17. 1. 2012 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
V loňském roce odešlo do zahraničí 172 českých absolventů lékařských fakult a další pětistovka zkušených doktorů. Ministr zdravotnictví tvrdí, že pokud v nemocnicích nebudou zkušení lékaři, raději oddělení zavře. O pacienty se má také starat menší počet personálu.


Malé české nemocnice nemusí přijít o oddělení jen kvůli nedostatku pacientů, ale rovněž kvůli nekvalitním lékařům. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) připravuje podle serveru Aktuálně.cz vyhlášku, podle níž se o pacienty už nebudou moci starat doktoři bez odpovídající specializace.

Vyhláška míří do připomínkového řízení, platit má od příštího roku.

„Řada nemocnic sice nabízí široké spektrum oborů, ale mnohdy nemají ani jednoho lékaře s dostatečnou specializací. Buď to personálně vyřeší, nebo budou muset oddělení uzavřít,“ řekl Aktuálně.cz mluvčí resortu Vlastimil Sršeň.

Hegerova vyhláška podle serveru počítá také s tím, že se na některých odděleních bude o pacienty starat nižší počet zdravotního personálu.

V současnosti má lékař na jednotkách intenzivní péče na starosti maximálně osm pacientů, nově by jich mohl mít až dvanáct.

Změny se mají dotknout také sester na nočních a víkendových službách. Namísto 20 pacientů, jich může mít nově na starosti až dvojnásobně.

Celý článek najdete na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?