Hejtman Bendl projedná s premiérem Špidlou problém záchranek

5. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dnes se sejde středočeský hejtman Petr Bendl s premiérem Vladimírem Špidlou. Budou jednat o sporu mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a záchrannými službami o penězích, které by údajně záchranky měly vrátit...


Praha/Příbram -

Příbramská záchranka nedostala v lednu od VZP proplaceno 613 tisíc korun, což představuje desetinu údajného přeplatku, který měla inkasovat v letech 2001 a 2002. Krácení plateb postihlo dalších pět zařízení v rámci kraje.

Kraj podal soudu 22. ledna návrh na předběžné opatření, aby do konečného rozhodnutí při soudním procesu pojišťovna platby krátit nesměla. Soud v pátek 30. ledna předběžné opatření vydal a stanovil termín pro podání příslušné žaloby do 3. března.

„Pojišťovna záchrankám v druhém pololetí roku 1997 předložila k podpisu smlouvy o úhradě výkonů. Některé záchranky si vybraly paušální platby, což bylo pro ně výhodnější. Nyní pojišťovna tvrdí, že části smluv jsou neplatné,“ uvedl včera Robert Zelenák, ředitel záchranné služby Středočeského kraje.

Za období 1997 až 2000 jsou údajné nároky VZP promlčeny. Jedná se o desítky milionů korun. Záchranky čerpají v rámci zdravotnictví 0,6 procent peněz, což představuje 89 korun na jednoho obyvatele. Praktičtí lékaři a zubaři inkasují paušální platby za jednoho registrovaného obyvatele daleko vyšší.

„Doufám, že bude dohodnut jasný a průhledný systém úhrad. Našim 630 zdravotníkům zaplatit musíme,i kdyby vůbec nevyjeli,“ dodal ředitel Zelenák s tím, že si záchranáři výkony nemohou plánovat.

Příbramský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?