Hejtman Eichler chce, aby liberecká nemocnice změnila formu

13. 2. 2009 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD) chce, aby akciová společnost Krajská nemocnice Liberec změnila v budoucnu svou právní formu. Transformace by měla podle něj přinést větší záruky jejího majetku. Zatím ale Eichler nemá představu, o jaký typ společnosti by mělo jít. Dokud lepší způsob řízení společnosti nenajde, nechystá v nemocnici žádné změny...


Řekl to dnes v nemocnici odborářům.

Zástupci odborů hejtmana pozvali, aby jim vysvětlil své dřívějšími výroky, že akciová společnost vytváří zisk na úkor zdravotní péče. „Každá akciová společnost vytváří zisk, ale pokud se zase vrací do zdravotní péče, pak je všechno v pořádku,“ zmírnil své původní prohlášení Eichler. Podle něj však stále hrozí nebezpečí vyvedení majetku.

„Zaměstnancům může být jedno, jakou zkratku má nemocnice za svým názvem,“ podotkl. Připomněl, že původně měla být krajská nemocnice pouze v majetku Libereckého kraje a už nyní v ní má podíl i město Liberec.

Podle libereckého primátora Jiřího Kittnera (ODS) se mohou uskutečnit jen takové změny, na kterých se shodnou obě zastupitelstva. „Nevěřte tomu, že jsme takoví magoři, že bychom rozpoutali mezi krajem a městem zuřivou válku v nemocnici. Silou tady ani jedna strana nic neprosadí,“ vzkázal zdravotníkům.

Lékaři se v diskusi postavili jasně na stranu vedení společnosti a úředníkům připomněli, že si žádné změny nepřejí.

Krajská nemocnice je největším zdravotnickým zařízením v regionu. Zaměstnává 2000 lidí a je současně největším zaměstnavatelem v kraji. Město v ní má 18procentní podíl.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?