Hejtman: Interna je priorita č. 1

4. 2. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Peněz ve zdravotnictví není nikdy dost. A v kyjovské nemocnici je jich nyní nejvíce potřeba na interně. Nemyslí si to jen místní, ale i hejtman a krajský radní pro zdravotnictví.


„Připravíme materiál o investičních prioritách nemocnice. Obrátíme se i na státní rozpočet, na ministerstva financí a zdravotnictví. Z mého pohledu je absolutní jedničkou otázka interny,“ uvedl po nedávné návštěvě nemocnice hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Neutěšený stav pavilonu už vidělo minulé vedení kraje. Slibovalo na opravu peníze. To se ale nestalo
„Je to dluh bývalého vedení, které slibovalo velké investice v desítkách milionů korun. Neslibuji nyní sto milionů za tři měsíce. Ale sestavíme plán a rekonstrukce interního oddělení v Kyjově bude na předních místech. Já pro ni budu hlasovat,“ řekl Hašek při nedávné návštěvě Kyjova a kyjovské nemocnice.

Podle hejtmana bude ovšem záležet i na postoji ministerstev. Ato podstatně. Investice potřebné v Kyjově dosahují podle vedení kraje stovek milionů korun.

„Rozpočet kraje neumožňuje, abychom to celé zaplatili z něj. Peníze ze státního rozpočtu budou nutné. Ale bude se muset zapojit i nemocnice s hledáním dalších cest racionalizace provozu a hledáním úspor,“ zdůraznil krajský radní pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý.

Jedna z možností, jak uspořit, je například oblast stravování. Vlastní provoz má nejen nemocnice, ale i obě sociální zařízení naproti ní.

„Nabízí se jednoznačně možnost dva z těchto stravovacích provozů zrušit a službu provozovat společně z jednoho,“ navrhl Ryšavý.

Připomněl ovšem také, že právě kyjovská nemocnice se v minulých letech především vlastními silami začala ekonomicky výrazně oživovat. I když nejsou ještě kompletní data za celý rok 2009, je podle něj jasné, že zařízení skončí po mnoha letech „v černých číslech“.

Podle hejtmana bude potřeba v nejbližší době sehnat peníze také na nové porodní sály, ty už na obnovu také čekají delší dobu.

„Nemocnice si je s ohledem na množství porodů a velikost obslužné oblasti zaslouží. Je potřeba sály dostat do jednadvacátého století,“ uvedl Hašek.

Podle ředitele nemocnice jsou v nejbližší době potřebné také investice do přístrojové techniky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?