Hejtman: Ministerstvo zdravotnictví neřeší havárii na onkologii

25. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Celkem 34 žádostí a stanovisek odeslalo minulé i současné vedení jihlavské nemocnice na ministerstvo zdravotnictví. Od roku 1998 v nich spolu se zřizovatelem upozorňuje na nutnost obměny techniky na radioterapeutickém oddělení...


JIHLAVA -

Ministerstvo však problém neřešilo v předstihu a nejedná ani teď, kdy na onkologickém pracovišti, které slouží celému kraji, nastala havárie, řekl po úterním jednání rady kraje Vysočina hejtman František Dohnal.

Na onkologii byl počátkem května vyřazen z provozu poslední kobaltový zářič a provizorní léčba zvyšuje riziko recidivy rakovinových onemocnění. Třetina pacientů je denně převážena na léčbu do havlíčkobrodské nemocnice, zbytek je na náhradní léčbě.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková nereagovala na dopis z 2. května se žádostí o pomoc v kritické situaci, ani ze 7. května, kdy zkolaboval poslední zářič.

Součková přes svého mluvčího vzkázala, že nemocnice o nákup přístroje nepožádala. V úterý krajští radní dostali od vedení nemocnice veškerou korespondenci s ministerstvem, upozornil hejtman.


Krajská rada doporučila vedení nemocnice, aby projednalo pouhou obměnu kobaltového zářiče, aby pacienti nemuseli za léčbou dojíždět. Přístroj vyjde
zhruba na 16 milionů.

Připomněl, že si ministerstvo zdravotnictví ponechalo veškeré peníze na investice a pravomoc rozhodovat o přístrojovém vybavení nemocnic.

„Ve všech krajích tuto techniku kupuje stát, proč by ji v kraji Vysočina měl koupit krajský úřad?“ ptá se hejtman. Peníze by musel vzít z údržby školských budov, sociálních ústavů či zdevastovaných silnic.

Loni v říjnu při návštěvě nemocnice Součková slíbila zprostředkovat pro Jihlavu nový onkologický program ve spolupráci s přetíženými fakultními zařízeními v Brně. Jihlavská nemocnice je na seznamu 12 radioterapeutických zařízení v republice.

Krajská rada doporučila vedení nemocnice, aby projednalo pouhou obměnu kobaltového zářiče, aby pacienti nemuseli za léčbou dojíždět. Podle hejtmana přijde přístroj na zhruba 16 milionů. Je tedy podstatně levnější, než nákup lineárního urychlovače za více jak 100 milionů korun, vysvětlil.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?