Hejtman Vorarlberska doporučil zákaz obřízek kvůli náboženství

25. 7. 2012 7:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Hejtman západorakouského Vorarlberska doporučil státním nemocnicím v této spolkové zemi, aby přestaly provádět obřízky z náboženských důvodů. Oznámila to agentura APA, podle níž se hejtman inspiroval německým soudem, který nedávno obřízku označil za ublížení na zdraví.


Lidovecký hejtman Markus Wallner považuje výrok kolínského soudu, který rozhodoval o případu čtyřletého chlapce, u něhož se po zákroku objevily zdravotní komplikace, za precedent. Nemocnice ve Vorarlbersku by podle něj měly tento zákrok provádět pouze ze zdravotních důvodů, dokud se právní situace v Rakousku nevyjasní.

Zákaz obřízek, kterých se podle rakouského rozhlasu ve Vorarlbersku provádí jen minimum, požadovali již dříve tamní Svobodní. Naproti tomu sociální demokraté ve Vorarlbersku doporučení hejtmana považují za populismus. Rakouské ministerstvo spravedlnosti se nedávno vyjádřilo tak, že v zemi není obřezání jasně právně ošetřeno, ale vychází se z toho, že není trestné.

V Německu rozhodnutí soudu vyvolalo velké diskuse na politické scéně a protesty z řad židů a muslimů. Zatímco mírná většina Němců podle nedávného průzkumu zákaz podporuje, nejsilnější politické strany se proti němu postavily a chtějí schválit zákon, který obřízky z náboženských důvodů znovu umožní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?