Hejtmana v dozorčí radě liberecké nemocnice vystřídá opozice

18. 12. 2013 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) opouští po tři čtvrtě roce dozorčí radu Krajské nemocnice Liberec, v níž zasedal od 1. března. O své rezignaci informoval nemocnici 26. listopadu. Své působení od začátku označoval jen za dočasné s cílem zařízení stabilizovat. Teď místo dostala k dispozici opozice. Krajští zastupitelé do dozorčí rady zvolili Vladimíra Šámala z ODS. Potvrdit ho však musí valná hromada, která se uskuteční počátkem února.


Krajská nemocnice Liberec je od února 2006 akciovou společností se základním kapitálem 990 milionů korun. Majoritním vlastníkem je Liberecký kraj, menšinový podíl 17,53 procenta akcií drží město Liberec. Od 1. ledna se však vlastnická struktura největšího zdravotnického zařízení v kraji změní. Nemocnice se sloučí s Panochovou nemocnicí Turnov, a město Turnov se tak stane dalším akcionářem krajské nemocnice.

Spojením obou nemocnic vznikne zdravotnické zařízení s 1140 lůžky a více než 2500 zaměstnanci. Pro obě zařízení by mělo být spojení výhodné a roční úspora v nákladech by měla dosáhnout 15 milionů korun. Libereckému kraji by mělo zůstat 74,23 procenta akcií, 15,77 procenta akcií bude vlastnit město Liberec a deset procent Turnov.

Kraj bude mít čtyři zástupce v dozorčí radě, města v ní budou mít po dvou zástupcích, další tři členové budou reprezentovat zaměstnance nemocnic - dva liberecké a jeden turnovské. Výměnu krajských zástupců v dozorčí radě liberecké nemocnice nestačí projednat jen v krajském zastupitelstvu, schválit ji musejí i města Liberec a Turnov, která budou rovněž vysílat své zástupce na valnou hromadu.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?