Hejtmani dají Juráskové své námitky k úhradám za zdravotní péči

3. 12. 2009 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Hejtmani předloží příští pondělí ministerstvu zdravotnictví své písemné výhrady k návrhu úhradové vyhlášky. Dohodli se na tom dnes s premiérem Janem Fischerem a ministryní zdravotnictví Danou Juráskovou, uvedl předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Michal Hašek (ČSSD).


Novou úhradovou vyhlášku pro příští rok chce mít ministerstvo zdravotnictví hotovou do konce prosince, ministerstvo ji krajům oficiálně ukázalo až dnes. S jejím nynějším zněním kraje nesouhlasí, zdůraznil Hašek.

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) upozornil, že podle nynější podoby návrhu vyhlášky nastane příští rok výrazné zhoršení dostupnosti zdravotní péče. „Vyhláška počítá s propady v úhradách a bude velký problém udržet naše nemocnice nezadlužené. Dokonce si myslím, že to takřka nebude možné,“ varoval Rath. Premiéra dnes prý upozornil, že krajské nemocnice se v případě vstupu vyhlášky v platnost začnou rychle propadat do velkých dluhů. Znamenat to bude omezení zdravotní péče nejen ambulantní, ale i nemocniční.

Podle Haška by jednání nebylo svoláno bez garance premiéra Jana Fischera. Kraje poskytují svými krajskými zařízeními velkou část zdravotní péče a jsou například i zřizovateli záchranných služeb, připomněl hejtman. Kraje nyní platí 71 procent nákladů záchranných služeb. Vyhláška je podle něj klíčová, protože určuje, jak a v jakém rozsahu je zdravotní péče financována.

Potřeba je podle Haška dohoda především v segmentu plateb lůžkovým zdravotnickým zařízením, kde nyní vyhláška počítá se zachováním stavu podobného letošku. „To by znamenalo, že budeme mít problém s dofinancováním platů zdravotních sester,“ varoval Hašek. Vláda letos bez konzultace s kraji několikrát zvedla tarifní tabulky, a tak na platy sester už nyní kraje doplácejí z vlastní kapsy. „Chceme, aby tato věc byla stejně jako ve státních fakultních nemocnicích kompenzována plně ze zdravotního pojištění,“ podotkl Hašek.

Další bonifikace na jednoho zaměstnance je podle něj vázána na uzavírání dodatků smluv s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, které jsou ovšem pro krajská zařízení často nevýhodné. „Nechtějí a nemohou ty dodatky podepsat, protože by dostaly bonifikace… ale na základě takové přílohy by jim byla jiná úhrada snížena,“ vysvětlil Hašek.

Úhradovou vyhlášku tvrdě kritizoval i prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. Pacienti by se podle něj měli připravit na to, že příští rok se prodlouží objednací doby a dostanou méně léků. Vyhláška totiž prý zavádí přísné limity. Nejvíce poškozeni budou podle Kubka pacienti ambulantních specialistů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?