Hejtmani dali vládě čas do neděle

4. 2. 2011 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek včera prohlásil, že kraje dávají vládě na dohodu s lékaři čas do neděle. Pokud k smíru nedojde, regiony musí připravit krizové scénáře a v příštím týdnu začít rozjíždět přípravu krizových opatření na období po 1. březnu.


Podle Haška nelze otálet. „Je třeba připravit řadu opatření v nemocnicích a připravit nemocnice na zvláštní režim, ve kterém by fungovaly po 1. březnu,“ řekl šéf hejtmanů.

Klaus znovu podpořil Hegra

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek opět podpořil ministra Leoše Hegra. „Myslím, že se k tomu nedá říci nic jiného. Já v tomto smyslu stojím na straně pana ministra Hegra. Jestli bych něco řekl, tak mám pocit, že by měl být ještě daleko tvrdší,“ řekl Právu Klaus.

Za ministra Hegra se včera postavili poslanci ODS. Podle svého šéfa Petra Tluchoře považují od počátku akci nespokojených lékařů „Děkujeme, odcházíme“ za nátlakovou, která si bere za rukojmí pacienty a veřejnost.

Pokud jde o uvolněné dvě miliardy, poslanci ODS požadují, aby byly použity na platy všech zdravotnických profesí v nemocnicích. Odmítli, aby kabinet a ministerstvo zdravotnictví zaručili návrat lékařů, kteří podali výpovědi, na původní pozice.

Stejně tak podle poslance Borise Šťastného občanští demokraté nesouhlasí s požadavkem lékařských odborů přijmout nový zákon o platech zdravotnických pracovníků. Od toho ale už odboráři beztak ustoupili.

Sobotka: ODS jen provokuje

Poslanci ODS vyzvali vládu, aby zrušila tarifní a tabulkové odměňování zdravotníků. Míní, že to povede k spravedlivějšímu a pružnějšímu odměňování všech zdravotnických profesí.

Premiér Petr Nečas připomněl, že vládní programové prohlášení zrušení tarifů ve zdravotnictví obsahuje. Lékaři podle premiéra mají být odměňováni podle výkonnosti stejně jako třeba novináři nebo pekaři.

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v reakci označil výroky poslanců ODS za nešťastné, jde podle něj o provokování lékařů a ministra k nedohodě. Vládu Sobotka obvinil, že zaspala. „Nyní leží na stole návrhy obou stran a je v zájmu pacientů i fungování celého zdravotního systému, aby řešení bylo nalezeno v co nejkratším čase,“ vyzval.

Řešení je podle něj plně v rukou kabinetu. Sobotka vyzval Nečase, aby se do vyjednávání osobně zapojil.

Nečas je do dnešního odpoledne v Bruselu a od večera do neděle na bezpečnostní konferenci v Mnichově.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?