Hejtmani jednali o memorandech k dopravě a zdravotnictví

23. 9. 2011 9:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Hejtmani se v Třeboni zabývali dopravní obslužností, situací v sociální oblasti a ve zdravotnictví. Protože vláda podle nich neplní dohody, budou hledat strategii, jak ji k tomu přinutit. V řadě oblastí hrozí v souvislosti s návrhem rozpočtu kolaps, řekl první místopředseda rady Asociace krajů a hejtman Pardubického kraje Radko Martínek (ČSSD).


Hejtmani už několikrát vyzvali vládu premiéra Petra Nečase, aby dodržela memorandum o zajištění financí pro regionální železniční dopravu, které s kraji uzavřel předchozí kabinet. Memorandum krajům zaručuje po dobu deseti let roční dotace 2,6 miliardy. Ministr financí Miroslav Kalousek chce částku ročně snížit o 600 milionů korun. Kalousek ale před týdnem oznámil, že souhlasí s kompromisním návrhem ministra dopravy Pavla Dobeše.

Namísto 600 milionů korun by tak dalo ministerstvo 300 milionů korun, 150 milionů korun by měly dát kraje a stejnou částku ušetřit České dráhy. Krajům ani ČD se však návrh nezamlouval. Asociace krajů už dříve pohrozila, že se kvůli memorandu obrátí na soud.

Také ve zdravotnictví je podle hejtmanů situace kritická. Kraje nedostaly peníze, které odborářům na jaře po akci Děkujeme, odcházíme! slíbil ministr zdravotnictví Leoš Heger a zvýšené mzdy lékařů regiony hradí na úkor rozpočtů krajských nemocnic, uvedl Martínek.

V sociální oblasti bude podle hejtmanů chybět asi půl miliardy, hrozí prý rozpad sociální sítě. Na zasedání se zástupci krajů domluví, jakým způsobem jednat s ministrem sociálních věcí Jaromírem Drábkem (TOP 09).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?