Hejtmani kritizují ministerstvo zdravotnictví

13. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Tím, že na samosprávné kraje přešly od ledna nemocnice se stamiliónovými dluhy, zkomplikovalo ministerstvo zdravotnictví péči o zdraví občanů. V Brně to v pátek konstatovali hejtmani krajů ČR...


Tím, že na samosprávné kraje přešly od ledna nemocnice se stamiliónovými dluhy, ministerstvo zdravotnictví velmi zkomplikovalo a ohrozilo péči o zdraví občanů. Na svém jednání v Brně to v pátek konstatovali hejtmani krajů České republiky.

Jak řekl předseda jejich asociace Evžen Tošenovský, kraje dostaly velmi zadlužený a značně nefunkční systém, jeho náprava si přitom vyžádá velmi složitá rozhodnutí.

Za „neuvěřitelnou věc a aroganci“ označil Tošenovský dopis ministryně Součkové z 23. prosince. Součková v něm hejtmany požádala, aby do sedmého ledna předložili koncepce, charakteristiky, statistické údaje a vlastní představy o tom, jak dále nakládat s lůžkovými zařízeními v krajích. To znamená, že za několik dní měly kraje vypracovat koncepční podklady k problému, který ministerstvo nebylo schopno vyřešit za mnoho let.

„V příštím týdnu budeme jednat s ministerstvem vnitra i s ministryní Součkovou. Doufám, že se najde způsob, jak vyřešit tento velmi nešťastný stav, před kterým jsme několik měsíců varovali,“ dodal hejtman Moravskoslezského kraje.

Kraje: nemůžeme dělat koncepci

Hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann řekl, že kraje nemohou za ministerstvo dělat koncepci zdravotnictví. Mohou je pouze připomínkovat jako provozovatelé mnoha desítek okresních nemocnic a dalších zdravotnických zařízení. Podle hejtmana Karlovarského kraje Josefa Pavla však ministerstvo samo nemá žádnou koncepci zdravotnictví.

Hejtmani v pátek ostře kritizovali skutečnost, že na místě dřívějších okresních úřadů vznikly Úřady pro zastupování státu v majetkových záležitostech (celkem 1700 zaměstnanců), dále v budovách OÚ sídlí pozemkové úřady a detašovaná pracoviště Ministerstva vnitra ČR, která mají dohlížet na výkon státní správy v krajích a pověřených obcích. „Počet státních úředníků nadále roste.

Stejně jako ministerstvo zdravotnictví nemá žádnou koncepci, neexistuje ani žádná koncepce třetí etapy reformy státní správy, která by měla konečně přinést zeštíhlení až zrušení některých ministerstev,“ řekl hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.

JAN CHMELÍČEK, Právo, 13.1.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?