Hejtmani kritizují síť kardiocenter, prý vzdálí péči

18. 1. 2010 9:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Hejtmani mají problém s novou sítí kardiovaskulárních center, kterou loni vytvořilo ministerstvo zdravotnictví. Tvrdí, že nový systém znesnadní přístup ke kardiovaskulární péči, ministerstvo kritiku odmítá, v krajích prý standardní servis zůstane zachován.


Hejtmani připouští, že změna systému kardiovaskulárních center byla potřebná, kritizují ale, že z regionů po něm zmizí kardiostimulační péče.

Podle nich měla tato péče v krajích tradici a lidé na ni byli zvyklí.

Ministerstvo ale takovou kritiku vyvrací s tím, že centra se soustředí pouze na nejtěžší případy a klasický servis zůstane v krajích zachován.

Jenže ani tato slova hejtmany příliš neuklidňují. Obávají se totiž toho, že lékaři, kteří kardiostimulátory voperovávají, z krajských nemocnic odejdou, když nebudou moci pracovat na sále.

„Po novém roce vyšlo najevo, že pouze v nemocnicích uvedených ve věstníku se budou moci voperovávat kardiostimulátory. V České republice tak přijde o tyto výkony 16 nemocnic, mezi nimi i ústeckoorlická nemocnice,“ upozornila radní Pardubického kraje zodpovědná za zdravotnictví Markéta Tauberová na špatnou komunikaci mezi ministerstvem a kraji.

„Přesuny měly být oznámeny daleko dříve, abychom operace kardiostimulátorů přesunuli do vybraných center,“ dodala radní.

MZ: Standard zůstane zachován

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně budou naopak specializovaná kardiovaskulární centra pro pacienty přínosem.

„Specializovaná péče v nich se bude soustřeďovat pouze na ty nejtěžší případy. Běžný standardní servis v krajích zůstane zachován a nadále bude placen zdravotními pojišťovnami,“ reagoval pro ČTK Sršeň.

Péči dosud poskytovala například nemocnice v Ústí nad Orlicí a v Havlíčkově Brodě. „Za rok 2009 to bylo (v Havlíčkově Brodě) 69 výkonů, to není šest výkonů, jsou to desítky,“ uvedl po jednání hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Zatím péči nemocnice provádějí dál. Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavel Horák však hejtmanům sdělil, že například VZP ji bude zařízením hradit už jen několik měsíců.

Horák: Krajská zařízení dostanou stejně jako loni

Horák zároveň hejtmanům přislíbil, že objem finančních prostředků v jednotlivých krajích zůstane zachovaný i v případě, když kraje přistoupí k restrukturalizaci zdravotní péče.

„To je poprvé, kdy nahlas zazněl takový optimistický přístup,“ ocenila v tiskovém prohlášení vstřícnost všeobecné pojišťovny Tauberová.

Podle Běhounka jsou si hejtmani vědomi, že v krajských nemocnicích se bude měnit spektrum péče - ubude lůžek na odděleních, která jsou méně obsazená, a přibude těch, která chybí nebo jichž je málo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?