Hejtmani se na přijatý návrh dívají skpeticky

22. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Přijatý návrh na oddlužení části bývalých okresních nemocnic se nezdá některým hejtmanům. Tvrdí, že oddlužení je malé a poukazují na to, že nemocnice, které kraje převzaly počátkem roku od státu, dluží celkem šest miliard...


Včera přijatý návrh na oddlužení části bývalých okresních nemocnic se nezdá některým hejtmanům. Tvrdí, že oddlužení je malé a poukazují na to, že nemocnice, které kraje převzaly počátkem roku od státu, dluží celkem šest miliard.

„Stát nadělal dluhy, měl by vyrovnat vše,“ tvrdí hejtman Vysočiny František Dohnal.

Ministerstvo zdravotnictví navíc chce uhradit dluhy pouze v případě, že kraje předloží závazné plány, jak budou nemocnice dál hospodařit. Budou také muset dokazovat, že všechny nemocnice potřebují.

Ke konci roku 2002 bylo v Česku 201 nemocnic s celkem 67 tisíci lůžky. Těch by mělo podle ministerského plánu o deset tisíc ubýt. Některé nemocnice by se měly zrušit, konkrétně ty z nich, které prokazovaly nejhorší hospodářské výsledky.

Mluvčí ministryně zdravotnictví Mario Böhme připomíná, že dnes jsou k dispozici audity hospodaření nemocnic. Co nejpodrobnější studii, jak má nemocniční síť v krajích fungovat, vyžaduje Ministerstvo financí.

„Nejdřív chceme plán restrukturalizace, který dohodne ministerstvo s krajskými zastupitelstvy, pak se teprve můžeme bavit o tom, co konsolidační agentura odkoupí,“ upozorňuje mluvčí Eva Nováková.


Podle vládního usnesení má ministryně Součková předložit plán restrukturalizace do 15. srpna. Kraje musí navrhnout, které nemocnice zruší a jak budou šetřit na ostatních, jinak peníze od státu nedostanou.

Plán restrukturalizace jako podmínku oddlužení nemocnic odmítá hejtman Vysočiny Dohnal. „Je to jako ve filmu s Hugo Haasem, který říká věřitelům: jestli budete zlobit, vyřadím vás z pravidelného novoročního slosování, kterou směnku letos zaplatím,“ uvedl.

Smířlivější je náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jiří Carbol: „Budu rád, když stát uzná svou odpovědnost aspoň v padesáti procentech.“

Moravskoslezský kraj už připravil plán pro zdravotnictví, který počítá se snížením počtu akutních lůžek.

Carbol vylučuje, že kraj některou z nemocnic zruší. Připouští ale, že v některých skončí s nákladnými operacemi a zůstane v nich pouze interní ambulance a lůžka následné péče po návratu z operace ve větší nemocnici.

Plán oddlužit nemocnice v krajích se komplikuje také tím, že vláda hodlá odkoupit rovněž pohledávky zdravotních pojišťoven. Vedle jedné a půl miliardy korun na nemocnice se rozpočet zatíží částkou před deset miliard za pojišťovny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?