Hejtmani se nebudou zdráhat poslat nemocnice do konkursu

3. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Před pěti roky zachránil tři fakultní nemocnice před konkursem výrok soudu. A to i přes skutečnost, že dlužily značné částky za léky. Po 1. lednu 2003, až přejdou okresní nemocnice pod kraje, se ale situace změní...


Praha -

Městský soud v Praze v roce 1997 při svém rozhodování přihlédl k tomu, že fakultní nemocnice jsou veřejnoprávním ústavem, který nemá vlastní majetek, nýbrž hospodaří s majetkem státu. Vzal v potaz i to, že svou činností pomáhají naplňovat ústavní práva občanů na ochranu jejich zdraví. A také vychovávají budoucí lékaře.

Obecně se verdikt považoval za důležitý právní precedent pro rozhodování soudů v podobných případech. Proto se nakonec konkursu vyhnula i jedna severočeská nemocnice.

Zřizovatelem a vlastníkem majetku nynějších okresních nemocnic budou však od Nového roku kraje. Proto také středočeský hejtman Petr Bendl uvažuje o tom, že některá ze zadlužených nemocnic v konkursu skončí.

„Předpokládám, že nejdřív by se musela transformovat například na obchodní společnost stoprocentně vlastněnou krajem. Pak by mohla jít do konkursu,“ domnívá se plzeňský hejtman Petr Zimmermann.

Konkurs by byla podle něho právně nejčistší a nejrychlejší metoda, jak takové zařízení ozdravit.

Krach nemocnice není ale řešením podle Jaromíra Bureše, ředitele kladenské nemocnice, která má nezaplacené faktury za 90 miliónů.

Význam by měl podle něho jen v případě, že by nemocnici koupila soukromá firma a dál ji provozovala. „To je však vzhledem k nynějšímu způsobu financování nepravděpodobné, na provozu by nevydělala,“ prohlásil.

Fakultní nemocnice, které zůstanou i po 1. lednu pod křídly Ministerstva zdravotnictví, mohou dál doufat, že pokud by chtěli distributoři přivodit jejich pád, soud se bude tohoto výkladu držet.

(ika), Hospodářské noviny, 3.10.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?