Hejtmani žádají demisi Součkové

29. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajští hejtmani vyzvali ministryni zdravotnictví Marii Součkovou, aby podala demisi. Ve společném usnesení zároveň požadují po vládě, aby se začala zabývat reformou zdravotnictví. "Nevíme už, jak máme s ministerstvem jednat...


OLOMOUC - Hejtmani vyzvali ministryni zdravotnictví Marii Součkovou (ČSSD) k demisi. Ministryně po devíti měsících jednání o oddlužení nemocnic již ztratila důvěru Asociace krajů ČR, jejíž rada jednala v Olomouci.

„Po devíti měsících vstřícného a konstruktivního jednání ze strany Asociace krajů České republiky jsme se nikam neposunuli. Nevíme už, jak máme s ministerstvem jednat,“ řekl novinářům předseda asociace a hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský (ODS).

Podle hejtmanů je situace ve zdravotnických zařízeních kritická. Kraje převzaly nemocnice s dluhem šesti miliard korun, nyní jim zatím ministerstvo přislíbilo odkoupení dluhu za necelou miliardu korun. Ani toto číslo však není podle hejtmanů jisté.


Prohlášení ministryně k výzvě hejtmanů - ZDE

Deset přítomných hejtmanů také vyzvalo vládu, aby se problémem znovu zabývala. „Probíhající reforma systému zdravotní péče v ČR je naprosto nekoncepční, nesystémová a neřeší skutečné příčiny problémů ve zdravotnictví,“ uvedli.

Návrh řešení oddlužení nemocnic je pak podle vedení krajů jen „pokusem o zbavení se odpovědnosti vlády za současné dluhy nemocnic a přenesení této odpovědnosti na kraje“.

„Pokud vláda nezareaguje, rozpadne se síť zdravotnických zařízení, sníží se dostupnost a kvalita zdravotní péče a budou padat žaloby na stát. Kraje nebudou schopny zajistit lidem jejich ústavní právo na lékařskou péči,“ nastínil katastrofální scénář primátor Prahy Pavel Bém (ODS).

Podle hejtmana kraje Vysočina Františka Dohnala (nestraník) je nutné tyto problémy čekat již na konci letošního roku. Vyloučeno není ani uzavírání nemocnic a propuštění zdravotníků.

„Je třeba, aby někdo dostal odvahu a zasáhl do celého systému zdravotnictví, chování pacientů, nemocnic i zdravotních pojišťoven,“ dodal Tošenovský.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?