Hejtmany a ministra čeká v Brně jednání o lékařských výpovědích

14. 1. 2011 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) dnes s hejtmany bude v Brně jednat o situaci ve zdravotnictví. Budou řešit, jak nemocnice v ČR zajistí péči o potřebné, pokud od března nepřijde do práce 3772 nemocničních lékařů.


Doktoři dali výpovědi, jak je k tomu vybídla odborářská akce Děkujeme, odcházíme, a chtějí vyšší platy. Jihomoravský hejtman Michal Hašek chce s ministrem probrat i systémové změny krajského zdravotnictví. Bez nich prý není možné dosáhnout větších úspor a zdravotníkům přilepšit.

Hašek odhadl, že když se naplní koncepce jihomoravského zdravotnictví, jak ji pro kraj vytvořili odborníci, může se ušetřit pět až deset procent nákladů. Vyžadovalo by to například, aby se ve všech nemocnicích nedělalo široké spektrum zákroků, ale zařízení si práci rozdělila.

Přednost by podle hejtmana měly dostat nemocnice, kde daný typ operace dělají levně. Nevyužitou kapacitu mají nemocnice v akutních lůžkách. Naopak je málo míst v rehabilitační péči i léčebnách dlouhodobě nemocných.

Hejtman chce od ministra záruky, že na proměnách se budou podílet i velké fakultní nemocnice i další zařízení spadající pod ministerstvo. V kraji je kolem 10.000 nemocničních lůžek a jen třetina připadá na krajské nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?