Historická chvíle: Mezinárodní úmluvu o tabáku podepsalo 28 zemí

17. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dvacet osm zemí z celého světa podepsalo v Ženevě Rámcovou úmluvu WHO o kontrole tabáku. Úmluva poskytuje rámec pro přijetí národních opatření. Týkají se zejména daňových úprav, zákazu zabákové reklamy a omezování vlivů nepřímého kouření...


ŽENEVADvacet osm zemí z celého světa v pondělí podepsalo v Ženevě Rámcovou úmluvu Světové zdravotnické organizace o kontrole tabáku. Mezi signatáři úmluvy, první v historii organizace, která se výhradně věnuje problematice veřejného zdraví, je i Česká republika.

„Je to skutečně historická chvíle. Myslím, že podepsání dohody ukazuje vůli lidí jít proti zájmům tabákových společností. Je to vítězství zájmů veřejného zdraví na celém světě,“ řekl řecký ministr zdravotnictví Kostas Stefanis.

Rámcovou úmluvu WHO o kontrole tabáku přijalo jednomyslně všech 192 států WHO 21. května po čtyřech letech tvrdých jednání. Úmluva poskytuje rámec pro přijetí národních opatření, která byvedla ke snížení škodlivých vlivů spotřeby tabákových výrobků.

Plánované změny

Co všechno se má tedy přijetím této úmluvy změnit? Půjde o daňové a cenové úpravy tabáku, označování tabákových výrobků, zákaz reklamy na tabákové výrobky, omezování vlivů nepřímého kouření, omezování nezákonného obchodu s tabákovými výrobky, právní opatření a výměna informací a posílení výzkumu.

V současnosti umírá ročně ve světě na následky kouření 4,9 milionu lidí. V příštích letech by se podle odhadu odborníků měl počet obětí kouření zdvojnásobit, a to zejména v asijských zemích.

Úmluva vstoupí v platnost teprve tehdy, až ji podepíše a ratifikuje nejméně 40 zemí nebo mezinárodních ekonomických uskupení.

Šéfka WHO: kouření v rodině je podobné jako násilí na dětech

Gro Harlem Brundtlandová, bývalá norská premiérka a odstupující šéfka WHO, chce zcela zakázat kouření dospělých v domácnostech s dětmi. Kouření rodičů v blízkosti svých dětí srovnává s násilím páchaným na dětech.

Soudí, že její návrh, který se setkal s odporem například ministra zdravotnictví i ministra pro veřejné otázky, lze prosadit stejně, jako se podařilo v Norsku dohodnout na zákazu bití dětí. Za jejím návrhem stojí ombudsman pro práva dětí, který již podobnou iniciativu představil v roce 2001.

Spojené státy, které přijetí úmluvy podpořily až v poslední chvíli, ještě neřekly, zda ji podepíší. Společnosti bojující proti kouření při jednáních obvinily USA, že se snaží podkopat dohodu, aby chránily zájmy největšího exportéra tabáku na světě

firmy Philip Morris.


DÁLE ČTĚTE:
Kuřáky čeká čím dál těžší život
Nový zákon by měl zamezit snadné dostupnosti cigaret dětem

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?