Hlavní hygienik: Chřipková epidemie začne do dvou týdnů ustupovat

7. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Chřipka začala na Moravě, odkud se přesunula do Čech, nyní vrcholí v metropoli. "Dnes nejzatíženější jsou kraje Jihomoravský a Zlínský. Situace se zhoršila také v Jihočeském kraji, kraji Vysočina, Ústeckém a Karlovarském...


PRAHA - Do dvou týdnů začne chřipková epidemie v Česku ustupovat. Novinářům to včera řekl hlavní hygienik ČR Michael Vít. Epidemie podle něj již dosáhla vrcholu. Respirační nemoci zasáhly v průměru 3200 nemocných na 100.000 obyvatel. Jedno procento pacientů postihují komplikace, nejčastěji zápal plic. Zatím není v Česku hlášen ani jeden případ úmrtí na chřipku.

Chřipka začala na Moravě, odkud se přesunula do Čech, nyní vrcholí v metropoli. „Dnes nejzatíženější jsou kraje Jihomoravský a Zlínský. Situace se zhoršila také v Jihočeském kraji, kraji Vysočina, Ústeckém a Karlovarském,“ uvedl Vít.

Důležité podle něj je, že v minulém týdnu stoupl počet případů v průměru už jen o čtyři procenta, v Praze však to byl nárůst o 40 procent, stejně jako v jižních Čechách. Naproti tomu Severomoravský a Olomoucký kraj zaznamenal třicetiprocentní pokles.

Vít potvrdil, že v Česku nebyl zjištěn hongkongský virus a ujistil, že není přenosný vzduchem. Připomněl, že Státní veterinární správa zakázala dovoz drůbeže a vajec z Nizozemska, kde se objevil virus kuřecí chřipky. Ani ten však podle zjištění odborníků není přenosný na lidi.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?