Hlavní hygienik ČR varuje před kosmetikou se steroidními hormony

17. 2. 2009 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví varuje před kosmetikou se steroidními hormony: v tělovém mléce NESBEL a v mastech GASTRON purum a NESTAR ung./Nesbel cremor byla prokázána přítomnost glukokortikoidu, který je v kosmetických prostředcích zakázán a může být součástí jen léčiv na předpis, která jsou užívána pod dohledem lékaře...


ČTK to dnes sdělil hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Požadavky závazné pro kosmetické přípravky nesplňují: jemné ošetřující tělové mléko zn.NESBEL (spotřebujte nejlépe do: 01/2010, šarže: 60538/08), mast na udržování pokožky bez ekzémů a zánětu zn. GASTRON purum (šarže: 60580/08) a mast s výtažky měsíčku lékařského a meduňky zn.NESTAR ung. (značení na boku kelímku) - Nesbel cremor (značení na dně kelímku) (spotřebujte nejlépe do: 09/2009, šarže: 60589/08). Výrobcem těchto přípravků je Neto&Nestorio-Phytopharmacon spol.s.r.o.

Vít uvedl, že v těchto výrobcích byla prokázána přítomnost glukokortikoidu, a to betamethasondipropionátu v koncentracích 4,2 mg/kg (NEBEL), 4,6 mg/kg (GASTRONpurum) a 3,2 mg/kg (NESTAR unt./Nesbel cremor).

Distributoři i prodejci jsou podle zákona o ochraně veřejného zdraví povinni výrobek okamžitě stáhnout z trhu. Jsou také povinni umožnit osobě, která nebezpečný výrobek koupila nebo vlastní, aby ho mohla vrátit dovozci nebo distributorovi (prodejci) na jejich náklady.

Glukokortikoidy jsou hormony tvořené kůrou nadledvin. Tvorbu řídí přední lalok hypofýzy, jsou nezbytné pro život. Ovlivňují zejména látkovou přeměnu, zvyšují hladinu cukrů v krvi, jsou důležité pro zvládnutí stresu, tlumí některé zánětlivé a alergické reakce. Zvýšené hladiny působí negativně na celý organismus.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?