Hlavní hygienik: Pandemie chřipky zatím nehrozí

6. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdá se, že ani letos nehrozí Evropě, a tím ani České republice, epidemie chřipky většího rozsahu. Podle hlavního hygienika republiky Michaela Víta poklesl počet respiračních onemocnění o 10% ....


Zdá se, že ani letos nehrozí Evropě, a tím ani České republice, epidemie chřipky většího rozsahu. Podle hlavního hygienika republiky doktor Michaela Víta poklesl uplynulý týden vůči předminulému v ČR počet respiračních onemocnění o 10 % a na území republiky nebyl ani izolován chřipkový virus. „Ten už byl ale izolován v Norsku a zřejmě se potvrdí i v sousedním Německu,“ uvedl Vít.

Začátek týdne přitom zpravodajský server BBC přinesl zprávu o tom, že

Evropě hrozí smrtící chřipková epidemie. „Mohly by jí podlehnout až statisíce lidí, “ varovali britští experti.

Teoreticky by přitom pandemie chřipky mohla přijít v těchto letech, protože statisticky je právě nyní období, kdy chřipkový virus mutuje a mění se v nový. Vláda proto už loni schválila národní plán opatření pro případ ohrožení pandemií chřipky. „Samozřejmostí by bylo očkování obyvatel, posílení lékařské služby první pomoci, zvýšená kapacita lůžek v nemocnicích, zajištění dostatečného počtu antivirových a vitamínových preparátů, spolupráce lékařů se školami, ale i omezení akcí, kde se scházejí desítky či stovky lidí,“ tvrdí hlavní hygienik Vít.

Plán předpokládá, že v ČR by chřipkou mohlo onemocnět dva a půl až čtyři a půl miliónu obyvatel, náklady na léčbu nemocných by zřejmě přesáhly deset miliard korun.

Časovaná bomba

Vedoucí národní referenční laboratoře pro chřipku Státního zdravotního ústavu doktorka Martina Havlíčková ale tvrdí, že letos zatím žádné poznatky o vzniku nového viru nejsou. „Před několika dny jsem se vrátila z mezinárodní konference odborníků na chřipku, která byla na Maltě. Situace je letos celosvětově, zdá se, klidná, ale nesmíme ji ani v nejmenším podcenit,“ říká Havlíčková. Internista Jakub Malý z Prahy považuje chřipku, zvláště u starých lidí, za mimořádně nebezpečnou. „Je to časovaná bomba.

Pokud by přišla pandemie, vybrala by si krutou daň mezi starými a nemocnými lidmi, jejichž organismus je oslaben. Pro ně by byla doslova vražedná.“ „Chřipka není lehké onemocnění a velmi často je i smrtelné. Proto bychom ho v žádném případě neměli podceňovat,“ soudí hlavní pražský hygienik doktor Vladimír Polanecký. Každoročně na chřipku a následky s ní spojené zemře v Česku přibližně 1500 lidí, z nich však bezprostředně na chřipkový virus zhruba 50 až 60. „Nikdo neví, kdy pandemie přijde. Čekali jsme ji už loni, ale nakonec nevznikla, a dokonce chřipková epidemie po dlouhých letech ani nezasáhla Česko. Letos by chřipka mohla vypuknout tak jako každoročně na přelomu roku nebo v začátku příštího roku,“ soudí doktorka Havlíčková. Přidává, že ústav je na ni připraven a včas bude informovat obyvatele o výskytu chřipkového viru

Václav Pergl, Právo, 6.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?