Hlavní hygienik Vít má prasečí chřipku

2. 2. 2010 8:53
přidejte názor
Autor: Redakce
Hlavní hygienik ČR doktor Michael Vít dostal prasečí chřipku a léčí se doma. "Skutečně mě postihla. Mám svalové potíže, bolí mi hlava, prostě všechny příznaky chřipky. A protože 95 procent populace má letos prasečí chřipku, jsem naprosto přesvědčen, že jsem ji dostal i já," řekl Právu v úterý.


Vít se přitom loni nechal očkovat proti sezónní chřipce. Přesto ale dostal prasečí. „Už tehdy jsme říkali, a to platí dodnes, že vakcína proti sezónní chřipce nechrání proti prasečí. Já jsem toho živým důkazem,“ řekl Vít.

V nejbližších dnech měl být očkován proti prasečí chřipce. K tomu už ale zřejmě nedojde. „V tuto chvíli to pro mne nemá význam, protože organismus si určité protilátky proděláním prasečí chřipky vytvoří. Nemám jiná onemocnění, a tak věřím, že do týdne budu fit,“ soudí Vít.

Právě na něm je nyní dost velká odpovědnost. Vláda totiž řekla, že Vít musí rozhodnout, zda se mimořádně povinně budou očkovat proti prasečí chřipce vojáci, hasiči, policisté, plynaři, zdravotníci, prostě lidé potřební pro chod státu.

Má jich být asi 200 tisíc. A protože prezident Václav Klaus takovéto očkování nazval omezením svobody člověka, je jasné, že hodně lidí bude mnohem víc zvažovat, zda se dá očkovat nebo ne.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?