Připomněl, že nadměrný příjem soli zvyšuje krevní tlak a přispívá k mrtvicím a infarktům. Vyzval proto k rozumnému solení jak občany, tak školní jídelny, restaurace, provozovny rychlého stravování i výrobce potravin.
„Nadměrné solení a zvyknutí si na sůl je návyk, se kterým se lze vypořádat,“ uvedl. Ministerstvo při příležitosti Světového týdne zdravého solení, který začíná 29. února, odstartovalo dlouhodobou kampaň „Solme s rozumem“. Chce tak ovlivnit všechny, kteří mají na vysokou spotřebu soli vliv. „Je to nejen záležitost každého z nás osobně, rodin, ale i škol či výrobců potravin,“ řekl Valenta.
Cílem podle něj je snížit spotřebu soli do roku 2020 o 20 procent a do roku 2025 o 30 procent, což je jeden z cílů WHO. Cestou k tomu je změna složení potravin, na 80 procent soli totiž dostává člověk z jídla, jen deset procent ze slánek na stole.
Pět gramů soli představuje jedna zarovnaná kávová lžička. Z nejčastěji užívaných potravin je sůl v pečivu, chlebu a uzeninách. Lze volit méně slané varianty, například pečivo nesypané solí. Na výrobcích se v údajích o složení obsah soli uvádí, při nákupu by se tím měli lidé řídit. Pomáhat mohou i loga, například Vím, co jím, které dostanou pouze výrobky splňující přísné zdravotní směrnice.
Na webu Státního zdravotního ústavu (SZÚ) www.mene-solit.cz se zájemci mohou přihlásit do výzvy přes registrační formulář. Oznámí, jakým způsobem se zapojí, co už v minulosti pro pokles obsahu soli v potravinách udělali a jak v tom dále hodlají pokračovat, vysvětlila Anna Niklová ze SZÚ.
Školy by podle výzvy měly zavést do vyučovacích hodin v prvouce, chemii nebo biologii informaci o maximálním doporučeném příjmu soli pět gramů denně. Ve školních jídelnách by na stolech neměly být slánky. Vařit by se mělo z čerstvých surovin, sůl je vhodné nahradit bylinkami. Školy by měly také kontrolovat obsah soli v potravinách nabízených dětem ve školním bufetu nebo automatu.
„Ve školní jídelně na žákovských stolech slánky nemáme, odstranili jsme je i ze stolů učitelů, aby šli příkladem,“ řekl ČTK ředitel královéhradecké základní školy Milady Horákové Ondřej Fajfr. Tamní jídelna se zapojila do projektu Zdravá školní jídelna. Sůl tam nahrazují bylinkami, vyřadili uzeniny, naopak rozšířili nabídku masa i o králičí nebo zvěřinu. Do všech pokrmů, kam se to hodí, přidávají zeleninu.
„Na týden zaměřený na omezení soli jsme se s kuchařkami domluvily, že snížíme sůl o 25 procent. Co nám to udělá mezi strávníky, uvidíme,“ doplnila Miloslava Vampolová z tamní školní jídelny.
„Obsah soli lze při výrobě snížit o deset procent, aniž by to mělo dopad na chuť,“ doplnil za Potravinářskou komoru ČR docent Jiří Brát. Potravinářská komora osloví své členy, nepůjde jen o to snižovat obsah soli ve výrobcích, ale také rozšiřovat sortiment o varianty nesolené. Výrobci se zaměří rovněž na lepší osvětu spotřebitelů.